AcasăCORONAVIRUSCovid: furie în Italia, frică în Franța

Covid: furie în Italia, frică în Franța

Mânia se aprinde în Italia, unde noile restricții anti-pandemice se întâlnesc cu exasperarea unei părți a populației, în timp ce Franța se uită la o posibilă înăsprire a măsurilor de sănătate sau chiar la o blocare , confruntată cu un al doilea val descris ca „brutal”.

O nouă rundă de măsuri destinate combaterii unei epidemii care pare a fi scăpată de sub control în anumite părți ale vechiului continent a fost slab primită, în special în Italia, o țară lăsată devastată de criza sănătății din primăvară. Mii de oameni au manifestat în mai multe orașe din țară împotriva închiderii de restaurante și baruri de la ora 18:00 și a tuturor teatrelor, cinematografelor și sălilor de sport timp de o lună. Incidente violente au avut loc în special în Milano și Torino, cele două mari orașe din nordul țării. Protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov spre forţele de ordine, magazine au fost vandalizate(inclusiv unul Gucci din centrul Torino), coșurile de gunoi incendiate – poliția a răspuns cu gaze lacrimogene. Manifestări au avut loc şi în Roma şi Palermo, relatează BBC. Premierul Giuseppe Conte urmează să prezinte măsuri de sprijin pentru sectoarele de activitate și profesiile cele mai afectate de măsurile de restricție.

Dar unii nu îl mai cred: în micul oraș portuar Pesaro, nu departe de San Marino (est), poliția a intervenit într-un restaurant al cărui proprietar a invitat 90 de persoane la cină pentru a-și exprima refuzul de a închide la ora 18:00. În Franța vecină, președintele Emmanuel Macron poartă discuții cu  un Consiliu de Apărare dedicat Covid-19,iar  premierul Jean Castex se va întâlni cu  organizațiile patronale și sindicale. „Al doilea val va fi probabil mai puternic decât primul” și „mulți dintre concetățenii noștri încă nu și-au dat seama ce ne așteaptă”, a avertizat luni Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului științific care ghidează Guvernul. „Noi înșine suntem surprinși de brutalitatea a ceea ce se întâmplă în ultimele 10 zile.” Franţa este a prima ţară europeană care a înregistrat peste 1,1 milioane de contaminări de la începutul pandemiei, iar experţii în sănătate au estimat că numărul de cazuri zilnice ar putea fi de 100.000, dublu faţă de cifrele anunţate oficial. Numărul deceselor asociate Covid-19 a depăşit 34.700.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger