AcasăCORONAVIRUSCovid: de ce o lume întreagă stă cu ochii pe Israel

Covid: de ce o lume întreagă stă cu ochii pe Israel

Statul ebraic este campionul de necontestat al vaccinării.Oamenii de știință din întreaga lume urmăresc îndeaproape datele publicate de Israel, unde o treime din populație a primit o doză de vaccin Pfizer. Și veștile sunt bune.

Între mapamondul se întreabă de ce sunt atât de mulți oameni vaccinați în Israel? Pentru că țara este puțin populată, pentru că guvernul a comandat  vaccinurile foarte devreme și a plătit un preț pe măsură: 56 USD pe doză dublă Pfizer-BioNTech (cu 40% mai mult decât în ​​Statele Unite). Cealaltă explicație pentru acest aflux de invidiat al vacinurilor se datorește contractului – făcut public parțial –  cu laboratorul american, la 17 ianuarie, prin care statul ebraic se angajează să-i furnizeze date rapide și detaliate cu privire la efectele vaccinului la scară largă. De marți, peste 3,1 milioane de israelieni (34% din populație) primiseră deja o doză de Pfizer-BioNTech și foarte marginal de Moderna; peste 1,8 milioane au primit ambele injecții (19,6%). Un record mondial. Și un motiv bun pentru oamenii de știință din întreaga lume să examineze datele publicate.

Sunt aceste date încurajatoare?

Sunt. La mijlocul lunii ianuarie, Ministerul Sănătății din Israel a publicat un prim studiu care a implicat o cohortă de 600.000 de persoane, un grup de treizeci de ori mai mare decât cel al studiilor de fază 3 care au precedat autorizarea vaccinului. Rezultat? La paisprezece zile de la prima injecție, numărul infecțiilor scăzuse cu mai mult de jumătate. Mai recent, pe 28 ianuarie, Maccabi, unul dintre cele patru fonduri de sănătate ale țării, a dat lovitura:  din cei 163.000 de afiliați care au primit două doze de vaccin, doar 31 au contractat Covid-19.

Efecte secundare?

Aproape inexistene, conform cifrelor publicate marți de Ministerul Sănătății. După prima injecție, 6.575 israelieni s-au consultat pentru efecte secundare, sau 0,24% din cei 2.768.200 vaccinați la momentul studiului. Au fost 3.593 pentru a face acest lucru după a doua doză, sau 0,26% din 1.377.827. Din acest total, doar 17 cazuri au necesitat spitalizare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
438 afisari

2 COMENTARII

  1. In tot articolul se remarca o singura expresie „SI VESTILE SUNT BUNE „,daca Israelul in care disciplina este MILITARA ,Israelul care n-a avut restrictii si nici turme de prosti in coordonarea campaniei de combaterea pandemiei da verdictul MODEST =”vesti bune „,treaba nu-i roza nici la ei . Acolo este un singur coordonator BIBI ,restul sunt executanti .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger