Cauta

Covid: de ce nu conving vaccinurile non-occidentale

Cuba, China, Rusia și Iran au dezvoltat vaccinuri neautorizate în Occident. Pledează pentru desfășurarea lor, în timp ce nu au aprobat cele patru vaccinuri majore „capitaliste”.

Cuba, cu o reputație solidă pe plan medical,  se mândrește cu faptul că este prima țară din America Latină care a conceput un vaccin împotriva Covid, Abdala, cu o eficiență anunțată la 92%.

Iranul, asociat cu Institutul Pasteur-Teheran, a acordat autorizația de urgență propriului său vaccin, Barakat.

Vietnam, Kazahstan, Turcia, Indonezia, Bangladesh, Malaezia și India au dezvoltat vaccinuri în testarea fazei III.

Printre celelalte țări cu venituri medii, Chile, Mexic, Argentina, Brazilia și Thailanda se află în probe de fază I sau II.

China și Rusia, care  pratică geopolitica vaccinurilor(Beijingul a furnizat doze către 80 de țări) și-au intensificat recent lobby-ul, astfel încât vaccinurile Sputnik V și Sinofarm/Sinovac să ajungă  și în Occident.

Dimpotrivă,  cele patru vaccinuri occidentale Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Janssen(J&J) nu sunt aprobate nici în Rusia, nici în China.

Îndoieli de tot felul

Există un anumit scepticism în ceea ce privește vaccinurile non-occidentale și nu doar în rândul oamenilor de știință, datorită opacității datelor testelor și a dezamăgirilor cu privire la eficacitatea acestora.

Astfel, vaccinul cubanez  este utilizat numai în teste, în Venezuela și Iran. Vaccinul de la Teheran nu este acceptat nicăieri în lume.

Iar Sputnik V stârnește neîncredere în rândul rușilor, dintre care doar 15% au fost de acord să primească o doză. Kremlinul plătește  pentru că a sărit pașii, ocolind fazele II și III ale testelor, pentru a profita de aprobarea primului vaccin din lume împotriva Covid, în iulie 2020.

În ceea ce privește vaccinurile chineze, Gao Fu, directorul Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a recunoscut în aprilie că eficacitatea lor a fost „scăzută”. Potrivit testelor efectuate în Brazilia, aceasta ar ajunge la 50,6% până la 56%.

Ulterior, Gao Fu  a revenit asupra declaraţiilor sale, afirmând că spusele lui au fost interpretate eronat şi că „eficacitatea tuturor vaccinurilor din lume e când mai mare, când mai mică”. El a mai adăugat că este de datoria oamenilor de ştiinţă să arate cum poate fi îmbunătăţită eficacitatea serurilor.

Mai grav, un studiu efectuat recent în Chile, țară care are una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare de pe continentul sud-american, a arătat că serul chinezesc Coronavac oferă o protecție de doar 3% împotriva Covid-19 după prima doză.

Ultimele stiri

  • ÎPS Teodosie: Orice atac de panică „însemnează o împuţinare de suflet”/ Ce spune Arhiepiscopul despre „patima” statului la telefon
  • O mașină a luat foc pe Autostrada București-Pitești. Care a fost cauza izbucnirii incendiului
  • Horoscop 2 iunie 2024. Primiţi nişte veşti importante
  • Burduja, despre întâlnirea cu Iohannis, de la Cotroceni: „Nu este o chestiune neobişnuită” – VIDEO
  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Exit mobile version