AcasăCORONAVIRUSCovid: daunele asupra sănătății mintale ar putea dura o generație

Covid: daunele asupra sănătății mintale ar putea dura o generație

Pe lângă impacturile fizice evidente ale pandemiei de Covid-19, profesioniștii din domeniul sănătății au declarat că mulți oameni se luptă cu imensele schimbări emoționale și societale pe care le-a adus și, mai mult, le este greu să se adapteze la o „nouă normalitate”.

Psihologi și psihiatri au raportat un aflux de persoane care caută sprijin pentru sănătate mintală în timpul pandemiei, criza globală fără precedent provocând o creștere a anxietății și depresiei.

„Nu am fost niciodată la fel de ocupat în viața mea și nu mi-am văzut niciodată colegii la fel de ocupați”, a declarat pentru CNBC Valentine Raiteri, un psihiatru care lucrează la New York.

Un studiu publicat în revista medicală The Lancet în octombrie a analizat prevalența globală a depresiei și a tulburărilor de anxietate în 204 țări și teritorii în 2020, din cauza pandemiei de Covid.

S-a constatat că sănătatea mintală a scăzut dramatic în acel an, cu aproximativ 53 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări depresive majore și 76 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări de anxietate observate la nivel global. Femeile și tinerii sunt afectați mai mult decât bărbații și adulții în vârstă.

“Există cu siguranță în prezent un impact uriaș asupra sănătății mintale din cauza unei lungi perioade de incertitudine și schimbare care i-a lăsat pe oameni foarte izolați și nu sunt siguri cum să se reconecteze”, a adăugat Raiteri.

Pentru Natalie Bodart, psiholog clinician din Londra și șef al The Bodart Practice,  “pandemia a însemnat că mulți oameni trebuie să se confrunte cu probleme în viața lor pe care le-au putut evita înainte, cum ar fi alcoolismul, problemele relaționale, izolarea și singurătatea”.

“Pandemia a provocat un număr uriaș de traume și a afectat o întreagă generație, cu efecte pe termen lung”, a spus psihologul Katherine Preedy. “Sunt doi ani din viața noastră, este mult și asta va avea un impact mare”.

Doliul, izolarea, incertitudinea și pierderea – o pierdere a libertăților, a relațiilor și a momentelor care nu pot fi retrăite și recuperate – sunt doar câteva dintre problemele care au afectat milioane de  oameni.  Deși pandemia s-ar putea afla în faza de „joc final” acum, impactul asupra sănătății mintale ar putea fi simțit  ani de zile.

“Va fi nevoie de cel puțin o generație pentru a rezolva daunele aduse multor tineri cauzate de etapele și experiențele ratate, esențiale pentru dezvoltarea fizică și emoțională”, a avertizat Alex Desatnik, psiholog clinician consultant din Marea Britanie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
350 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger