Cauta

Covid: criza se înrăutățește în penitenciare

Deținuții din întreaga lume au fost ignorați în timpul pandemiei Covid-19, avertizează Amnesty International. ONG-ul trage semnalele de alarmă în legătură cu agravarea riscurilor de sănătate în închisori și solicită ca milioanele de persoane reținute în celule supraaglomerate să fie incluse în planurile naționale de imunizare. 

Cu peste 11 milioane de persoane private de libertate în întreaga lume, închisorile riscă să devină focare de coronavirus. Un număr mare de deținuți nu au acces la săpun, la instalații sanitare adecvate sau la echipamente de protecție personală, distanțarea fizică este dificil de pus în aplicare, iar îngrijirea medicală disponibilă este limitată, subliniază Amnesty în raportul său intitulat “Pandemia Covid-19 în închisori”. “Măsurile adoptate de guverne pentru prevenirea răspândirii bolii au condus la abuzuri ale drepturilor omului, inclusiv cazuri de utilizare excesivă a detenției izolate pentru a impune distanțarea fizică, precum și măsuri inadevcate pentru a reduce consecințele negative ale izolării”, a precizat directorului de cercetare și advocacy al Amnesty International, Netsanet Belay.

Fără acces la teste

La începutul pandemiei, deținuții din multe țări nu au putut accesa testele pentru coronavirus din cauza penuriei severe și unii dintre ei, în Iran și Turcia, au fost lipsiți în mod arbitrar de tratament medical. Țări precum Cambodgia, Statele Unite, Franța, Pakistan, Sri Lanka și Togo nu au putut, de asemenea, să ia măsurile preventive și de protecție necesare în închisori pentru a preveni răspândirea bolii. Amnesty solicită statelor să se asigure că politicile și planurile lor de imunizare nu discriminează persoanele private de libertate, în condițiile în care condițiile lor  de detenție nu le permit să  asigure distanțarea fizică. În plus, prizonierii deosebit de vulnerabili la Covid-19, precum vârstnicii și cei cu comorbidități, ar trebui să primească aceeași prioritate pentru vaccinare ca și grupurile comparabile din populația generală.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version