AcasăCORONAVIRUSCovid-19 va fi întotdeauna un virus epidemic - nu endemic

Covid-19 va fi întotdeauna un virus epidemic – nu endemic

Covid-19 nu va deveni niciodată o boală endemică și se va comporta întotdeauna ca un virus epidemic, a avertizat Raina MacIntyre, profesor de biosecuritate la Universitatea  New South Wales din Sydney.

Oamenii de știință folosesc o ecuație matematică, așa numita “R naught” sau RO, pentru a evalua cât de repede se răspândește o boală. R0 indică câți oameni vor fi contagioși de la o persoană infectată.

Dacă R0 al unei boli este mai mare de 1, creșterea este exponențială, ceea ce înseamnă că virusul devine din ce în ce mai răspândit și condițiile pentru o epidemie sunt prezente, a declarat MacIntyre pentru CNBC.

Ea a remarcat că acesta este modelul care a fost observat de secole cu variola și este încă văzut în cazul rujeolei și gripei. Este, de asemenea, modelul care se desfășoară cu Covid-19, adică patru valuri majore în ultimii doi ani.

“Covid nu se va transforma în mod magic într-o infecție endemică asemănătoare malariei, în care nivelurile rămân constante pentru perioade lungi. Va continua să provoace valuri epidemice, determinate de scăderea imunității la vaccin, de noi variante care scapă de protecția vaccinului, de populații nevaccinate, nașteri și migrație. De aceea avem nevoie de o strategie continuă de „vaccin plus” pentru a menține R sub 1, astfel încât să putem trăi cu virusul fără perturbări majore pentru societate”.

Săptămâna trecută, OMS a avertizat că următoarea variantă de Covid va fi chiar mai contagioasă decât Omicron.

“Covid-19 nu va fi niciodată endemic. Este o boală epidemică și va fi întotdeauna.  Aceasta înseamnă că va găsi persoane nevaccinate sau subvaccinate și se va răspândi rapid în acele grupuri”, susțin cercetătorii Global Biosecurity.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention din SUA, o epidemie apare atunci când numărul de cazuri de boală crește, adesea brusc, peste ceea ce este de obicei așteptat.

OMS declară o boală pandemie atunci când creșterea ei este exponențială și se răspândește la nivel global.

Prin urmare, diferența dintre o epidemie și o pandemie nu este în severitatea bolii, ci în gradul în care s-a răspândit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
561 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger