AcasăCORONAVIRUSCovid-19, un subiect mort și îngropat

Covid-19, un subiect mort și îngropat

Negocierile unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic care ar putea preveni următoarea pandemie au ajuns inevitabil pe un drum înfundat.

Propus inițial de președintele Consiliului European, Charles Michel, în cele mai grele zile ale crizei Covid-19, scopul este de a crea un nou set de reguli care să ghideze țările în ceea ce privește pregătirea și răspunsul la pandemii.

Însă, în condițiile în care țările sunt foarte divizate în privința unor aspecte esențiale și mai sunt doar 12 luni până la ajungerea la un acord, este din ce în ce mai probabil ca textul să rămână un eșec, notează Politico.În următoarele zile, când la Geneva va avea loc Adunarea Mondială a Sănătății – reuniunea anuală a organului decizional al OMS – soarta tratatului va fi principalul subiect de discuție la recepții de lux cu  pahare de șampanie.

În prezent, țările se confruntă cu probleme legate de drepturile de proprietate intelectuală și de regulile privind schimbul de produse medicale dezvoltate în timpul unei pandemii, așa că o înțelegere pare din ce în ce mai greu de atins.

„Un tratat fără un mecanism de conformitate este doar o bucată de hârtie”, a avertizat Nina Schwalbe, fondatoare a grupului de reflecție în domeniul sănătății publice Spark Street Advisers, fost înalt funcționar la UNICEF și Gavi, Alianța pentru vaccinuri.Într-adevăr, există două propuneri extrem de controversate în proiectul de text.

Una dintre ele solicită țărilor să ia măsuri pentru a sprijini derogările limitate în timp de la drepturile de proprietate intelectuală, astfel încât alte companii decât deținătorii de brevete să poată produce vaccinuri sau tratamente – o problemă pe care guvernele nu au reușit niciodată să o rezolve cu adevărat în timpul pandemiei.

În al doilea rând, țările care fac schimb de informații despre agenții patogeni periculoși ar trebui să aibă acces la orice tratamente și vaccinuri dezvoltate pe baza acestor date.

Țările în curs de dezvoltare  consideră ambele măsuri esențiale pentru asigurarea echității în următoarea pandemie. Dar li se opune cu înverșunare Big Pharma, care are sprijinul unor națiuni occidentale bogate.

Atunci când membrii OMS au convenit în decembrie 2021 să negocieze un tratat privind pandemia până în mai 2024, termenul limită era evident nerealist. Nu e greu de bănuit că întârzierea a fost cauzată de diferitele grupuri de interese.

Nora Kronig, șefa diviziei de afaceri internaționale din cadrul Oficiului Federal Elvețian pentru Sănătate Publică, a declarat că există încă incertitudini cu privire la domeniul de aplicare și conținutul tratatului. „Mai avem încă mult de lucru pentru a-l face tangibil, realist și implementabil.”

Dacă acest tratat nu este nici măcar articulat într-un mod convenabil pentru toate țările, atunci cum va fi aplicat?

Pandemia s-a încheiat, nimeni nu se știe dacă ar mai urma încă o criză de sănătate. Să dezbați tratate acum nu o va preveni și nici nu înseamnă că există măsuri pentru a face acest lucru. De fapt, Covid-19 este un subiect mort și îngropat. Din păcate, la fel ca victimele virusului. Iar politicienii și factorii de decizie nu au învățat nimic: nu se poate preveni o următoare pandemie. Cu toate tratatele din lume.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
708 afisari

6 COMENTARII

  1. daca aceasta cacealma mizerabila nu va fi sanctionata serios cu miliarde despagubiri si ani grei de puscarie , dupa opereta cu razboiul va incepe inca o tura cu alta ”pandemie ”

  2. Au dus in gard si notiunea de pandemie si de vaccin facut la ordin.nu trebuiesc decat condamnati toti mincinosii care si au batut joc de oameni si s au imbogatit fara nr.

  3. ACUM POTI TUSI, BASI SI SA STRANUTI PE UNDE ITI VINE E LA LIBER A FOST O MARE PETARDA ACEST COVIT DEACUMA INCEP SA MOR CEI CARE SI AU FACUT VACCINUL BA UN STOP CARDIAC BA SE RUPE O VENA LA CAP SI TOT ASA LA PUSCARIIIIE CU TOTI

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger