AcasăCORONAVIRUSCOVID-19. O subvariantă mai contagioasă a Omicron, detectată în 57 de țări!

COVID-19. O subvariantă mai contagioasă a Omicron, detectată în 57 de țări!

Covid-19. Subvarianta mai contagioasă a Omicron, detectată în 57 de țări

Potrivit unor studii, ar putea fi mai contagioasă decât versiunea originală. O subvarianta a tulpinii de coronavirus Omicron a fost detectată în nu mai putin de 57 de țări, a anuntat Organizatia Mondiala a Sănătații (OMS) miercuri, 2 februarie.

Omicron, care se răspândește și suferă mutații rapid, a devenit varianta dominantă a lumii de când a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud, acum zece săptămâni.

În buletinul epidemiologic săptămânal, OMS explică că această variantă a Covid-19, care reprezintă mai mult de 93% din totalul specimenelor de coronavirus recoltate în ultima lună, are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 și BA.3.

Se știe puțin despre diferențele dintre subvariante

BA.1 și BA.1.1 – cele mai vechi versiuni identificate – reprezintă încă mai mult de 96% din secvențele Omicron încărcate în baza de date globală Gisaid.

Dar există o creștere semnificativă a numărului de cazuri care implică BA.2, care are mai multe mutații diferite față de versiunea originală, în special pe proteina Spike care marchează suprafața virusului și care este esențială pentru intrarea în celulele umane.

„Secvențele desemnate BA.2 au fost transmise la Gisaid de 57 de țări până în prezent”, a subliniat OMS, adăugând că în unele țări această subvarianță reprezintă acum mai mult de jumătate din secvențele Omicron colectate, scrie AFP.

OMS a spus că se știe încă puțin despre diferențele dintre subvariante și a cerut să fie efectuate studii privind caracteristicile virusului, inclusiv transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protecțiilor imune și virulența acestuia. Mai multe studii recente au sugerat că BA.2 este mai contagioasă decât varianta Omicron originală.

Maria Van Kerkhove, unul dintre cei mai importanți experți ai OMS, a declarat marți că informațiile despre subvariantă sunt limitate, dar unele date inițiale au indicat că BA.2 a avut „o ușoară majorare a ratei de creștere în comparație cu BA.1”.

Omicron provoacă, în general, o boală mai puțin severă decât variantele anterioare de coronavirus, iar Van Kerkhove a spus că până acum nu există dovezi că subvarianta BA.2 ar fi mai gravă.

author avatar
Tudor Borcea