AcasăCORONAVIRUSCovid-19. Riscul de spitalizare și deces, redus la jumătate cu Omicron comparativ...

Covid-19. Riscul de spitalizare și deces, redus la jumătate cu Omicron comparativ cu Delta

Covid-19. Riscul de spitalizare și deces, redus la jumătate cu Omicron comparativ cu Delta

Un amplu studiu american efectuat pe aproape 70.000 de persoane care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 a arătat un risc substanțial redus de spitalizare și deces cu varianta Omicron în comparație cu varianta Delta, indiferent de creșterea nivelului de imunitate în sânul populației.

Persoanele infectate cu Omicron au prezentat jumătate din riscul de a fi spitalizate decât cele cu Delta, potrivit studiului. Riscul de a fi plasat la terapie intensivă a fost redus cu aproximativ 75%, iar riscul de a muri cu peste 90%.

Dintre cele peste 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite de acest studiu, nici una nu a avut nevoie de un respirator artificial, comparativ cu 11 din cele aproape 17.000 persoane infectate cu Delta.

Omicron este „în mod inerent mai puțin grav” decât Delta

În plus, durata medie de spitalizare a fost de 1,5 zile pentru Omicron, comparativ cu aproape 5 zile pentru Delta. Această analiză a fost efectuată folosind date din sistemul spitalicesc din California Kaiser Permanente, în luna decembrie 2021, când ambele variante circulau pe scară largă.

Aceste date le consolidează pe cele acumulate de la populații din alte țări, de exemplu din Africa de Sud sau Marea Britanie. Dar și pe cele care au demonstrat – la animale sau ex vivo (în afara corpului uman) – că Omicron se reproduce mai mult în căile aeriene superioare (nas, gât) decât în ​​plămâni, unde încep formele grave de Covid-19, scrie Boursorama.

Studiul, care nu a fost încă revizuit „inter pares” (evaluare de specialiști care lucrează în același domeniu) a fost realizat de cercetători de la Universitatea din California, Berkeley, Kaiser Permanente și Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

„Studiul a luat în considerare parametri importanți precum vârsta, sexul, infecțiile anterioare cu SARS-CoV-2, statutul de vaccinare și comorbiditățile”, a declarat Rochelle Walensky, directorul CDC.

Rezultatele arată că Omicron este „în mod inerent mai puțin grav” decât Delta, explică studiul. În plus, dacă această lucrare a constatat o eficacitate redusă a vaccinurilor împotriva infecțiilor legate de Omicron, protecția a rămas totuși substanțială împotriva formelor grave ale bolii.

Totuși, Rochelle Walensky a subliniat că nivelul de contagiune foarte mare al variantei Omicron a dus automat la un număr mare de spitalizări, punând presiune asupra unui sistem al cărui personal este deja solicitat de doi ani.

SUA înregistrează în prezent o medie de 750.000 de cazuri noi pe zi și aproximativ 1.600 de decese zilnic. Peste 150.000 de persoane sunt în prezent spitalizate cu Covid-19 în Statele Unite, un record.

 

author avatar
Tudor Borcea
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger