AcasăCORONAVIRUSCOVID-19. Quebec, taxă pentru nevaccinați!

COVID-19. Quebec, taxă pentru nevaccinați!

Covid-19. Quebec va introduce o taxă pentru nevaccinați

Quebec, provincie din Canada puternic afectată de valul Omicron, va implementa în săptămânile următoare o nouă taxă – numită „contribuție la sănătate” – care va afecta doar persoanele nevaccinate împotriva Covid-19.

„Lucrăm la o contribuţie la sănătate” pentru „toţi adulţii care refuză să se vaccineze” deoarece aceştia reprezintă „o povară financiară pentru toţi” locuitorii din Quebec, a declarat marţi primul ministrul al provinciei canadiene, François Legault.

Taxa să reprezinte o „sumă semnificativă”

Potrivit acestuia, procentul de cei 10% locuitori din Quebec care nu au primit nici o doză de vaccin până în prezent nu ar trebui să „dăuneze” celor 90% care au fost vaccinați.

„Nu toți locuitorii din Quebec trebuie să plătească pentru asta”, a spus Legault, în cadrul unei conferințe de presă, precizând că guvernul provinciei francofone a dorit ca taxa să reprezinte o „sumă semnificativă”.

„Înțeleg și simt această nemulțumire față de minoritatea nevaccinată care vine, păstrând proporțiile, să ne blocheze spitalele”, a adăugat el.

Premierul din Quebec a explicat că acești 10% dintre adulții nevaccinați reprezintă 50% dintre persoanele aflate la terapie intensivă, invocând o situație „șocantă”, scrie AFP.

În încercarea de a opri noul val, Quebec a anunțat pe 30 decembrie revenirea anumitor restricții, inclusiv interzicerea circulației de la 22:00 și interzicerea adunărilor private.

În total, 2.742 de persoane cu Covid-19 sunt internate în Quebec, care are aproximativ 8 milioane de locuitori și aproximativ 255 de persoane sunt la terapie intensivă.

Spitalizările continuă să crească și în Ontario, provincia vecină și cea mai populată din Canada, cu 3.220 de persoane spitalizate (+753 în 24 de ore), precum și numărul de persoane aflate la terapie intensivă (477, +39).

Amenzi pentru bătrâni în Grecia

Pe de altă parte, începând cu 16 ianuarie, în Grecia intră în vigoare vaccinarea obligatorie pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

Cei care nu vor respecta măsura vor primi o amendă echivalentă cu 100 de euro în fiecare lună, în condițiile în care pensia medie în Grecia este de aproximativ 730 de euro

„Este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru sănătate”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis, referindu-se la peste 500.000 de greci în vârstă care nu s-au vaccinat

author avatar
Tudor Borcea