AcasăCORONAVIRUSCovid-19. Proteste anti-vaccin în Europa, record de contaminări

Covid-19. Proteste anti-vaccin în Europa, record de contaminări

Covid-19. Proteste anti-vaccin în Europa, record de contaminări

Manifestații împotriva pașaportului de vaccinare și vaccinării au fost organizate, sâmbătă, 22 ianuarie, în mai multe țări europene, în timp ce varianta Omicron a Covid-19 a devenit dominantă în UE și în spațiul economic european.

 

Francezii denunță „apartheid-ul” impus de guvern

Oponenții permisului de vaccinare au mărșăluit pe străzile mai multor orașe din Franța în această sâmbătă, cu două zile înainte de intrarea sa în vigoare, acuzând „apartheid-ul ” impus, potrivit acestora, de guvern între vaccinați și nevaccinati.

La Paris, unde au fost declarate patru demonstrații, „vestele galbene” au mărșăluit dimineața. După-amiaza, în jurul orei 15.00 a pornit un cortegiu de câteva sute de oameni. Alte demonstrații au reunit 700 de oameni la Aix-en-Provence, 950 la Montpellier sau 1.200 la Marsilia, potrivit cifrelor poliției.

Permisul de vaccinare va intra în vigoare luni în Franța iar toate persoanele de peste 16 ani vor trebui să justifice un statut vaccinal pentru a accesa activități de agrement, restaurante și baruri sau transport public interregional.

„Noi decidem ce facem cu propriul corp”

Mii de oameni au participat la mitinguri anti-vaccinare în cele mai mari două orașe ale Suediei, Stockholm și Göteborg, scrie Euronews.

Mobilizarea fusese inițiată în special de un grup numit „Mișcarea pentru Libertate”. „Trebuie să fim capabili să decidem singuri ce vrem să facem cu propriul nostru corp”, a explicat unul dintre manifestanți.

Suedia a introdus permisul de vaccinare pe 1 decembrie. Peste 83% dintre suedezii cu vârsta peste 12 ani sunt complet vaccinați.

Alte manifestații similare au fost organizate la Helsinki (Finlanda), Glasgow (Scoția) și Bilbao (Spania).

Rușii nu ascultă de Putin

În Rusia, un nou record zilnic de contaminare a fost doborât sâmbătă: peste 57.000 de noi cazuri în 24 de ore, potrivit cifrelor oficiale. În ciuda acestor statistici îngrijorătoare și a apelurilor din partea președintelui Vladimir Putin însuși, populația întârzie să se vaccineze.

Mai puțin de jumătate dintre ruși au un program complet de vaccinare, chiar dacă țara are mai multe vaccinuri proprii, inclusiv cel mai cunoscut, Sputnik V.

Presiune puternică asupra spitalelor din Spania

În Spania, numărul contaminărilor a început să crească din nou sâmbăta aceasta, după 3 zile consecutive de scădere. Autoritățile sperau să fi atins vârful celui de-al șaselea val, care a început în octombrie. Cele mai recente cifre vin să contrazică acest optimism.

José Luis Escrivá, ministrul Incluziunii și Securității Sociale, a indicat în această sâmbătă că aproximativ 10% dintre persoanele înregistrate la asigurările sociale sunt acum pozitive pentru Covid-19 și, prin urmare, în concediu medical.

În Spania, ca și în alte părți ale Europei, varianta Omicron este cea care se răspândește cu viteză mare. Presiunea rămâne puternică asupra spitalelor, chiar dacă, în paralel, vaccinarea continuă să progreseze. Până în prezent, peste 80% dintre spanioli sunt complet vaccinați.

Omicron, dominantă în Europa

Omicron este acum varianta Covid-19 dominantă în Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE), a anunțat agenția europeană de sănătate.

„Modelul de transmitere a Omicron în UE/SEE s-a schimbat de nivel comunitar la nivel dominant”, a spus Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) din Stockholm. SEE include cele 27 de țări membre UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

 

author avatar
Tudor Borcea