AcasăCORONAVIRUSCovid-19 poate distorsiona mirosul la copii

Covid-19 poate distorsiona mirosul la copii

Covid-19 poate distorsiona mirosul la copii (Foto: Kukuh Napaki, via Unsplash)

Se știe că infecția Covid-19 poate modifica sau suprima temporar gustul sau mirosul, dar ar putea provoca și distorsiuni de miros.

Unii copii infectați pot suferi de parosmie, o tulburare care distorsionează mirosul, inducând o perceptie falsă de mirosuri neplacute, intepătoare.

Specialiștii atrag atenția asupra situațiilor în care copii refuză să mănânce spunând că alimentele au mereu un miros respingător, de plidă similar cu ouăle stricate.

Ciocolata poate mirosi a benzină

Experții analizează mai atent acest fenomen, în condițiile în care el poate fi un semn de infectare cu SARS-CoV-2.

Oamenii de știință de la Universitatea East Anglia și de la organizația caritabilă Fifth Sense din Marea Britanie au aprofundat chestiunea. Aceștia susțin că copiii afectați de Covid-19 pot suferi de parosmie, tulburare de miros care transformă mirosurile plăcute în mirosuri ciudate sau neplăcute. De exemplu, ciocolata poate mirosi a benzină.

„Se crede că parosmia provine din mai puțini receptori olfactivi care funcționează, ceea ce duce la capacitatea de a capta doar unele dintre componentele unui amestec de mirosuri”, spune Carl Philpott, profesor de olfactologie la Norwich Medical School a Universității East Anglia, scrie Slate.

Firește, este dificil de mâncat atunci când din farfurie emană un miros neplăcut. Din acest motiv, mulți copii afectați de parosmie ar mânca puțin sau deloc. „Știm că aproximativ 250.000 de adulți din Marea Britanie au suferit de parosmie ca urmare a infecției cu Covid-19. Dar în ultimele luni, mai ales că pandemia a ajuns în sălile de clasă în septembrie, am devenit din ce în ce mai conștienți că această tulburare afectează și copiii”, explică Carl Philpott.

Potrivit acestuia, parosmia „nu este cu adevărat recunoscută de profesioniștii din domeniul sănătății ca simptom al Covid-19. Ei doar cred că cei mici sunt mofturoși, pretențioși, fără să-și dea seama de problema de bază”.

Un jurnal pentru alimentele declanșatoare

Președintele și fondatorul Fifth Sense, Duncan Boak, spune: „Am auzit de la părinți ai căror copii au probleme nutriționale și au slăbit, dar medicii au atribuit acest lucru unei alimentații pretențioase sau dificile”.

Duncan Boak sugerează ca cei mici să fie ajutați prin ținerea unui jurnal în care sunt trecute alimentele declanșatoare și cele care rămân neschimbate. Declanșatorii includ adesea gătitul cărnii, cepei sau usturoiului, mirosul de cafea proaspătă.

În cele din urmă, experții sfătuiesc copiii și adulții al căror simț al mirosului este afectat de boală să se supună unui antrenament care include adulmecarea a cel puțin patru mirosuri diferite de două ori pe zi, timp de câteva luni.

author avatar
Tudor Borcea