AcasăCORONAVIRUSCovid-19. OMS recomandă două noi tratamente, cinci în total

Covid-19. OMS recomandă două noi tratamente, cinci în total

Covid-19. OMS recomandă două noi tratamente, cinci în total

Sotrovimab și baricitinib sunt cele două noi tratamente împotriva Covid-19 recomandate vineri, 14 ianuarie, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cu toate acestea, ele nu sunt destinate oricărui pacient.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat oficial vineri două noi tratamente împotriva Covid-19- baricitinib, dezvoltat de Eli Lilly, și anticorpii monoclonali de la GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology.

Două categorii de pacienți vizate

Într-un aviz publicat în revista medicală British Medical Journal, experții OMS recomandă tratamentul cu anticorpi sintetici, sotrovimab, și un medicament folosit de obicei împotriva poliartritei reumatoide, baricitinib.

Sotrovimab este recomandat pacienților care nu au o formă gravă de Covid-19, dar care prezintă un risc ridicat de spitalizare. Beneficiul său pentru pacienții care nu sunt expuși riscului este considerat prea scăzut.

Baricitinib este recomandat „pacienților cu forme de Covid-19 severe sau critice”, cărora trebuie administrat „în combinație cu corticosteroizi”. La acești pacienți, „îmbunătățește ratele de supraviețuire și reduce nevoia de ventilație mecanică”.

Eficacitatea împotriva Omicron, „încă incertă”

Până acum, OMS a recomandat trei tratamente: anticorpi de sinteză vânduți sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente numite „antagoniști ai interleukinei 6” (tocilizumab și sarilumab), din iulie 2021, și corticosteroizi sistematici pentru pacienții grav afectați, din septembrie 2020, scrie AFP.

Sotrovimabul se adresează aceluiași tip de pacienți ca și Ronapreve. „Eficacitatea lor împotriva noilor variante precum Omicron este încă incertă”, califică totuși experții OMS.

În mod similar, baricitinibul „are aceleași efecte” ca și antagoniștii interleukinei-6 și trebuie administrat la aceiași pacienți.

„Când ambele sunt disponibile”, este deci necesar să alegeți pe care dintre cele două să o folosiți „în funcție de cost, disponibilitate și experiența medicilor”, recomandă experții OMS.

Baricitinib aparține unei familii de medicamente numite „inhibitorii kinazelor Janus” și este utilizat împotriva artritei reumatoide, o boală autoimună.

Totuși, celelalte medicamente din această familie (ruxolitinib și tofacitinib) nu ar trebui folosite împotriva Covid-19, spun experții OMS. Există o lipsă de date privind eficacitatea sau efectele secundare ale acestora în această indicație.

Recomandările OMS de tratament anti-Covid sunt actualizate în mod regulat, pe baza studiilor clinice efectuate pe diferite tipuri de pacienți. Cu toate acestea, arsenalul terapeutic rămâne limitat. În ultimele luni, OMS a respins utilizarea mai multor tratamente: injectarea de plasmă de la pacienții vindecați de Covid, ivermectină și hidroxiclorochină.

author avatar
Tudor Borcea
322 afisari

2 COMENTARII

  1. Sotrovimab – numele spune totul (otrovi otrovi otrova otrova otravă bă? Cum asa? Chiar otravā bă?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger