AcasăCORONAVIRUSCovid-19. OMS: Rapelurile nu sunt suficiente, trebuie vaccinuri mai bune pentru a...

Covid-19. OMS: Rapelurile nu sunt suficiente, trebuie vaccinuri mai bune pentru a opri pandemia

Covid-19. OMS: Rapelurile nu sunt suficiente, trebuie vaccinuri mai bune pentru a opri pandemia

Potrivit OMS, strategia de a se baza exclusiv pe doze de rapel ale vaccinurilor actuale nu este viabilă pe termen lung.

În timp ce campaniile de rapel sunt în plină desfășurare, mai ales în țările occidentale, OMS a tras un semnal de alarmă, avertizând guvernele că doar dozele de rapel ale vaccinurilor actuale nu vor fi suficiente pentru a lupta împotriva pandemiei Covid-19.

Focus pe Omicron

Experții OMS au cerut marți vaccinuri care să prevină mai bine transmiterea. „O strategie de vaccinare bazată pe rapeluri repetate” ale primelor vaccinuri „este puțin probabil să fie adecvată sau viabilă”, spun ei într-un comunicat.

De asemenea, acești specialiști consideră „că sunt necesare și trebuie dezvoltate vaccinuri împotriva Covid-19 cu un impact ridicat în ceea ce privește transmiterea și prevenirea infecției, pe lângă prevenirea formelor grave de îmbolnăvire și decesului”.

„În timp ce se așteaptă ca astfel de vaccinuri să devină disponibile și pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează, poate fi necesară actualizarea compoziției vaccinurilor anti-Covid actuale, pentru a se asigura că ele continuă să furnizeze nivelurile de protecție recomandate de OMS împotriva infecțiilor și bolilor” cauzate de variante, inclusiv de Omicron, consideră panelul de experți.

La puțin mai mult de șase săptămâni de la identificarea sa în Africa de Sud, datele din mai multe țări converg în două puncte: Omicron – care se încadrează în categoria variantelor preocupante pentru OMS – se transmite mult mai repede decât varianta dominantă anterior, Delta, și pare să antreneze forme mai puțin severe ale bolii, în general, scrie AFP.

Punct important: nu se știe dacă această gravitate aparent mai mică provine din caracteristicile intrinseci ale variantei, sau dacă are legătură cu faptul că lovește populații deja parțial imunizate, prin vaccin sau o infecție anterioară.

Cu toate acestea, Omicron progresează dramatic în multe țări și cazurile se dublează la fiecare două sau trei zile, fără precedent fașp de variantele anterioare. Mutațiile Omicron par să îi permită să reducă imunitatea anticorpilor împotriva virusului.

Consecință: poate contamina probabil un număr mare de vaccinați și poate reinfecta persoanele infectate anterior cu virusul.

 

author avatar
Tudor Borcea
377 afisari

2 COMENTARII

  1. Inventati perfuzia reincarcabila cu , conectare la branula. Un robinet va fi deschis zilnic 5 secunde de pe un tel mobil fireste.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger