Anticorpii Sars-Cov-2 copiilor încep să scadă după patru luni de la vindecare, arată un studiu realizat în Israel. Potrivit cercetătorilor, aceste descoperiri pot indica faptul că cei mici au un răspuns imun pe termen lung mai slab la COVID-19.
Până la o treime dintre copiii din Ierusalim au fost probabil infectați cu coronavirus, potrivit unui studiu efectuat la Centrul Medical Shaare Zedek. Cu toate acestea, un nou raport publicat de același spital indică faptul că anticorpii neutralizanți în rândul tinerilor care se infectează încep să scadă după doar patru luni.
Medicii au tras această concluzie după ce au monitorizat peste 1.100 de copii, cu vârste sub 18 ani, potrivit The Jerusalem Post. În urma studiului, au observat că o treime dintre cei care și-au făcut un test de anticorpi la trei săptămâni după infectarea cu SARS-CoV-2, aproape că nu erau protejați sau aveau un nivel foarte scazut de anticorpi.
Când este atins nivelul maxim de anticorpi
În același timp, au constatat că nivelul maxim de anticorpi este atins la trei luni de la diagnosticare. Dar acest nivel scade după patru luni… drept urmare, copiii au un răspuns imun mai slab pe termen lung în fața Covid-19 comparativ cu adulții, dacă e să credem acest studiu făcut în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021.
Potrivit șefului echipei de cercetare, prof. Yechiel Schlesinger, dispariția anticorpilor nu înseamnă că acești copii nu sunt protejați, dar „te face să te întrebi despre protecția lor”, a spus el. Acest lucru este valabil mai ales pentru că studii separate au arătat că o corelație între probabilitatea infecției este mai mare pe măsură ce nivelurile de anticorpi scad.
Israel, cea mai vaccinată ţară
Studiul ar putea avea, de asemenea, implicații semnificative pentru înțelegerea imunității colective, pentru posibilitatea unei reapariții a unui val de reinfecție și pentru considerațiile de vaccinare a copiilor mici, a spus el.
În cele din urmă, studiul a arătat că deschiderea școlilor nu a crescut ratele de infecție în rândul copiilor, deoarece nu a existat o prevalență excesivă a anticorpilor la copiii care din diverse motive au continuat să meargă în instituțiile de învățământ în perioadele de închidere, comparativ cu cei care au rămas acasă. Mai mult, nu a existat nicio modificare a morbidității atunci când țara a început încet să redeschidă școlile.