AcasăCORONAVIRUSCovid-19 îngenunchează din nou Europa. Urmează un al doilea val necruțător!

Covid-19 îngenunchează din nou Europa. Urmează un al doilea val necruțător!

covidCovid-19 îngenunchează din nou Europa. Urmează un al doilea val necruțător! / foto: Euronews

Pandemia de coronavirus pune Europa la grea încercare! Statele europene impun noi restricții după creșterea numărului de cazuri de Covid-19, în speranța că vor opri răspândirea temutului virus.

Liderii europeni au avertizat cu privire la lunile dificile care urmează, în contextul unui al doilea val al pandemiei care a forțat autoritățile să impună noi restricții pentru a încerca să limiteze răspândirea bolii. În timp ce Italia închide restaurantele la ora 18.00, Spania interzice circulația persoanelor pe timpul nopții. Și Franța pregătește noi măsuri pentru limitarea răspândiriii virusului, după recordul sumbru de duminică.

Vestea că vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și producătorul britanic de medicamente AstraZeneca a generat răspunsuri imune atât la vârstnici, cât și la tineri, oferă speranță. Cu toate acestea, secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a avertizat că vaccinul nu va fi disponibil pe scară largă până anul viitor, potrivit Reuters.

Urmează o perioadă foarte grea

Situația este dramatică peste tot. Nu doar țara noastră înregistrează zilnic un număr mare de noi infectări. State europene, precum Germania, Polonia au zeci de mii de cazuri zilnice. Franța a înregistrat mai mult de 50.000 de cazuri zilnice pentru prima dată de la începutul pandemiei, duminică, în timp ce continentul a depășit pragul de 250.000 de decese.

Guvernele sunt disperate să evite carantina totală, așa cum au făcut în luna martie, cu prețul distrugerii întregii economii. Dar creșterea constantă a noilor cazuri i-a forțat să impună în mod constant restricții, care afectează în continuare afacerile.

„Ne aşteaptă luni foarte, foarte grele”, a atras atenţia cancelarul german Angela Merkel, duminică seara, într-o conferinţă cu şefii grupului parlamentar conservator din landuri, după cum a relatat luni cotidianul Bild.

„Lucrurile nu mai pot continua aşa”, a insistat cancelarul german, care a spus că, dat fiind că numărul de cazuri creşte constant, ea este de părere că trebuie să se renunţe cel puţin până în februarie la evenimente de mari dimensiuni, chiar şi în spaţii exterioare. Totodată, Merkel a pus pe seama călătoriilor din timpul vacanţei creşterea numărului de contagieri.

Bild a relatat că, deşi Merkel nu s-a referit nicio clipă în mod expres la un al doilea „lockdown”, ea şi-a exprimat foarte ferm convingerea că virusul nu poate fi controlat „cu metode simple”.

Situație dramatică în Spania și Italia

În Spania, cu peste 1 milion de cazuri, premierul Pedro Sanchez a avertizat că țara se confruntă cu o situație „extremă”, anunțând o nouă stare de urgență. Italia, țara cel mai grav afectată în primele etape ale crizei sanitare din martie, a impus, de asemenea, noi restricții, între care închiderea restaurantelor și a barurilor de la ora 18:00, închiderea cinematografelor și a sălile de sport și impunerea carantinei totale în mai multe regiuni.

author avatar
Andreea Vlad