AcasăCORONAVIRUSCovid-19 anulează Crăciunul românilor? Cum vor arăta sărbătorile de iarnă în valul...

Covid-19 anulează Crăciunul românilor? Cum vor arăta sărbătorile de iarnă în valul 4 al pandemiei

Octavian JurmaCovid-19 anulează Crăciunul românilor? Cum vor arăta sărbătorile de iarnă în valul 4 al pandemiei / foto: facebook.com/JurmaOctavian

Românii vor scăpa de valul 4 abia după Sărbători, avertizează epidemiologii. Dar Sărbătorile vor fi mai „luminoase”, ne asigură Octavian Jurma, care este optimist în privința evoluției pandemiei la noi în țară.

Specialistul este de părere că intensitatea pandemiei a început să scadă, iar spre finalul anului nu vom mai avea un număr atât de mare de infectări.

„În luna noiembrie este aproape sigur că o să vedem o scădere legitimă a numărului de cazuri. Pandemia a început să scadă în intensitate. Într-adevăr, creșterea de 25% este mare, însă ne putem aștepta la un platou în următoarele două săptămâni.

„În noiembrie, probabil, vom avea o fază descendentă a numărului de cazuri”.

Cât de repede scădem este foarte important, pentru că fiecare săptămână în care stăm la peste 10.000 de cazuri înseamnă un număr uriaș de morți pentru că oamenii nu au acces la chestiuni elementare”, a explicat Octavian Jurma pentru ziare.com.

Scade numărul de infectări, dar crește numărul deceselor

Deși numărul infectărilor cu Covid-19 scade, numărul mare de pacienți în stare gravă va duce la creșterea numărului de decese, susține specialistul.

„Se va mai întâmpla un lucru care va accentua tragedia care urmează. Va crește numărul de decese. Medicii sunt tot mai obosiți și vor începe să cedeze. Pe lângă cedarea instalațiilor de oxigen, medicamentele pe care le primim se vor consuma foarte rapid. Din acest motiv, este posibil ca în următoarele două săptămâni să avem o creștere accentuată a curbei tragediilor. Pentru că infectarea nu este o tragedie”, a declarat Jurma.

Potrivit estimărilor sale, în decembrie se aşteaptă o scădere semnificativă a numărului de infectări. În funcție de evoluția valului 4 al pandemiei, România va intra în două posibile scenarii: indian sau rusesc.

„În luna decembrie mă aștept să vedem o scădere mai accelerată a numărului de cazuri și a numărului de internări și să se îmbunătățească situația mai rapid. Astfel că sărbătorile, de bine de rău, vor fi un pic mai «luminoase»”.

„Acum noi am intrat în scenariul imunizării de turmă. Nu se iau măsuri, prin urmare infecția se va duce până arde tot ce poate în calea ei”.

Aceasta înseamnă că avem, fie scenariul indian, când s-a dus foarte rapid în sus și a coborât, dar coborârea abruptă din India s-a datorat unor măsuri care s-au luat când s-au depășit 400.000 de cazuri pe zi. Ar mai fi un scenariu ca în Rusia, în care avem rata de vaccinare și opacitate similare. Acolo, aparent, numărul de cazuri nu a crescut foarte mult însă, vedem că numărul de decese se menține pe o pantă constantă și ascendentă, de trei luni”, a mai spus cercetătorul.

author avatar
Andreea Vlad
538 afisari

3 COMENTARII

  1. Care specialist? Individul asta nu este in registrul medicilor din România. Deci nu poate funcționa ca medic. Are un titlu fara valoare atâta timp cat titlul de medic nu este recunoscut.
    Deci, este specialist in ce?

  2. & Cu atâția „specialiști epidemiologi” așa de multe valuri, ? Ăștia au avut și „cursuri de valuri” cu Traian Băsescu și nu le-a dat și „carnet verde de specialiști în valuri” , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger