AcasăCORONAVIRUSCosturile medicale din timpul pandemiei au sărăcit peste 500 de milioane de...

Costurile medicale din timpul pandemiei au sărăcit peste 500 de milioane de oameni

Mai mult de o  jumătate de miliard de oameni din întreaga lume au fost împinși în sărăcie extremă anul trecut, deoarece au fost nevoiți să plătească din propriile buzunare costurile sănătății în perioada de vârf a pandemiei de Covid-19, potrivit unui raport realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială.

Pandemia a perturbat funcţionarea serviciilor medicale la nivel global şi a declanşat cea mai gravă criză economică de după anii 1930, afectând şi mai mult situaţia precară în care se aflau sute de milioane de oameni, cărora le-a fost şi mai greu să plătească pentru asistenţă medicală.

„Toate guvernele trebuie să reia imediat şi să accelereze eforturile pentru a se asigura că fiecare dintre cetăţenii lor poate să aibă acces la servicii medicale fără să se mai teamă de consecinţe financiare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Reuters.

El a îndemnat guvernele lumii să îşi concentreze atenţia asupra sistemelor de sănătate şi să rămână angajate pe calea care duce spre asigurarea medicală universală, un concept definit de OMS în virtutea căruia orice persoană ar trebui să aibă acces la serviciile medicale de care are nevoie, fără să întâmpine dificultăţi financiare.

Asistența medicală este o problemă politică majoră în Statele Unite, una dintre puținele țări dezvoltate care nu are o asigurare universală pentru cetățenii săi.

La nivel global, criza Covid a înrăutățit lucrurile,   iar programele de vaccinare au înregistrat un regres pentru prima dată în ultimii 10 ani, în timp ce numărul deceselor cauzate de tuberculoză şi malarie a crescut.

„Într-un spațiu fiscal marcat de constrângeri, guvernele vor trebui să facă alegeri dificile pentru a proteja și a crește bugetele pentru sănătate”, subliniază Juan Pablo Uribe, director global pentru sănătate, nutriție și populație la Banca Mondială.

author avatar
Radu Jacotă Redactor