AcasăCORONAVIRUSCoronavirusul schimbă cartierul UE din Bruxelles

Coronavirusul schimbă cartierul UE din Bruxelles

Bruxelles trăiește un al doilea blocaj, districtul în care se află multe instituții europene pare o zonă părăsită. Funcționarii publici ai UE lucrează copleșitor de acasă, șoferii lor și-au lăsat mașinile în garaje, multe cafenele și restaurante sunt închise, iar unele nu se vor redeschide niciodată.

Există puține mașini cu șofer pe Rue de la Loi acum. Vizavi de Parlamentul European, Place du Luxembourg – mai bine cunoscută sub numele de Place Lux – care este în mod normal un loc de întâlnire plin de viață pentru deputați și asistenți,   găzduiește  rânduri de cafenele închise. În Piața Schuman, o scrisoare lipită de ușa  Caffè Vergnano și semnată de „Giuseppe”, care obișnuia să lucreze acolo, include un tribut adus funcționarilor UE,  „cei mai dragi clienți ai mei”. Belgia, care la un moment dat a avut cea   mai mare rată de infecții Covid  din Europa, a intrat într- un al doilea blocaj la sfârșitul lunii octombrie, închizând mai întâi barurile și restaurantele înainte de a închide magazinele și a ordonat oamenilor să lucreze de acasă, dacă pot. Efectele  au fost devastatoare pentru comerțul din cartierul UE, care se bazează aproape exclusiv pe cei aproximativ 50.000 de funcționari publici, plus un număr similar de lobbyiști și personal la ONG-uri, precum și jurnaliști, notează Politico ( cu sediul în Rue de la Loi, una dintre cele mai aglomerate străzi din zonă în vremuri normale). Caffè Vergnano a fost doar una dintre cele 427 de firme care au dat faliment ca urmare a primei închideri în cele trei districte din Bruxelles care includ părți din cartierul UE. Véronique Kohl a condus restaurantul Chez Mauricette de pe Rue Belliard, servind 120-140 de clienți pe zi în ultimii șase ani. „Am pierdut între 30 și 40 la sută din veniturile noastre, spune ea. Acum și-a pus restaurantul la vânzare. Bulevardul Froissart, care se întinde de-a lungul unei părți a sediului Consiliului Uniunii Europene, a pierdut aproape 50% din traficul zilnic pietonal, potrivit Hub. Bruxelles, iar cifra este de aproape 40% pe strada Archimède din apropiere, populată cu restaurante, majoritatea deschise doar la prânz pentru a-i primi pe cei care au rămas să lucreze în instituțiile UE.

Gata cu blocurile de birouri?

Chiar și atunci când eurocrații se vor întoarece la serviciu și restaurantele se vor redeschide pentru a-i hrăni, mulți dezvoltatori imobiliari consideră că perioada de izolare a schimbat opțiunile de planificare urbană a cartierului. Comisia Europeană lucrează la o „utilizare mai largă și mai generalizată a telemuncii” și va continua eforturile de „reducere a suprafeței birourilor”, a spus un oficial al Comisiei. Locuitorii și asociațiile locale relatează că  districtul  UE trebuie să se adapteze la era post-coronavirus, deoarece nu își mai permite să fie o  zonă exclusiv orientată spre afaceri, plină de blocuri de birouri. Marco Schmitt, președintele asociației de rezidenți din Quartier Leopold (denumirea oficială a Cartierului UE), vede o oportunitate de a face schimbări în zonă: „După COVID, nu mai poți avea mai mult de o sută de oameni care lucrează în același spațiu.Toate acestea făceau parte din gândirea de dinainte, dar acum situația s-a schimbat”. Luna trecută, Schmitt i-a scris premierului din Bruxelles, Rudi Vervoort, solicitându-i să pună „urgent” capăt construcției de birouri. „Experiența muncii la distanță a dus la consecințe semnificative asupra mișcărilor oamenilor, asupra calității aerului, asupra locuințelor și  activității comerciale. În aceste condiții, revenirea la modul în care construiam clădiri înainte de COVID nu mai este previzibilă.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger