AcasăCORONAVIRUSCoronavirusul poate provoca leziuni cerebrale!

Coronavirusul poate provoca leziuni cerebrale!

Deși COVID-19 este în principal o boală respiratorie, poate afecta creierul și inima, chiar și la pacienți cu forme ușoare.

Un nou studiu publicat în jurnalul Brain arată că unii pacienți cu coronavirus prezintă accidente vasculare cerebrale , afecțiuni legate de delir și probleme potențial fatale ale sistemului nervos. Unii cercetători sunt îngrijorați că simptomele s-ar putea manifesta la persoanele recuperate, ceea ce  ar duce la o epidemie de „afectare a creierului legată de pandemie”. Alți pacienți dezvoltă tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi sindromul Guillain-Barré, care poate provoca paralizie. „Vedem lucruri în modul în care COVID-19 afectează creierul pe care nu l-am văzut până acum cu alte virusuri”, a declarat pentru The Guardian Michael Zandi, unul dintre coautorii noului studiu. Cercetătorii au descoperit că simptomele neurologice nu erau limitate la pacienții cu cazuri severe – cele care necesită ventilație sau oxigen suplimentar.

Cercetătorii au examinat 43 de pacienți cu coronavirus cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani. Toți au fost tratați la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie din Londra, între 9 aprilie și 15 mai. La zece dintre ei s-a constatat  “umflarea severă” a creierului, care a fost însoțită de episoade de delir. Alții au prezentat halucinații auditive și vizuale, înregistrându-se și un deces din grupul respectiv. Alți șapte pacienți din studiu au fost diagnosticați cu sindromul Guillain-Barré; unii au dezvoltat simptome neurologice până la trei săptămâni după celelalte simptome COVID-19.

Oamenii de știință încearcă să descopere o legătură între afecțiunile neurologice și simptomele respiratorii severe covid. În aprilie, un grup de medici din New York a raportat că cinci pacienți cu coronavirus, fără antecedente de sănătate anterioare, au suferit de accidente vasculare cerebrale. În mod similar, un studiu efectuat pe 214 pacienți cu COVID-19 la trei spitale din Wuhan, China, a descoperit că 36% aveau simptome neurologice precum conștiința afectată sau boli cerebrovasculare.

author avatar
Radu Jacotă
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger