AcasăCORONAVIRUSCoronavirusul creează o nouă eră de supraveghere

Coronavirusul creează o nouă eră de supraveghere

Pandemia a stimulat adoptarea muncii de la distanță, dar în același timp a normalizat supravegherea crescută și colectarea datelor.

“Suntem în această nouă epocă a culegerii de biodate”, spune Amy Webb de la Future Today Institute. Majoritatea angajatorilor, 51%, au început colectarea datelor de temperatură asupra angajaților, conform sondajului companiei de consultanță Gartner furnizat către site-ul american de știri Axios. 60% adună date auto-raportate de la angajați cu privire la simptome, iar alte 25% solicită angajaților să raporteze cu cine au contactat. Și 5% dintre firme spun că merg până la colectarea istoricului medical a lucrătorilor. „Este totul o formă de supraveghere. Poate că unii nu au intenții nefaste. Dar nu avem claritate asupra modului în care aceste date ar putea fi accesate de un asigurator, de exemplu. Nu există suficientă reglementare sau transparență în jurul în care sunt stocate datele,” explică Brian Kropp, șeful departamentului de resurse umane a Gartner.

Cei care lucrează de acasă ar trebui să facă față unei creșteri a supravegherii. Încă de la începutul pandemiei, o mulțime de companii au solicitat angajaților lor de la distanță să instaleze  un software(Hubstaff sau The Doctor, potrivit National Public Radio)care urmărește mișcările mouse-ului sau paginile web pe care le vizitează. De asemenea, poate permite webcam-ului unui computer să facă o poză cu angajatul la fiecare 10 minute.Covid-19 a forțat aproximativ o treime din lucrătorii din Statele Unite să-și facă treaba de acasă. La rândul lor, companiile dezvoltă utilizarea software-ului pentru a monitoriza ceea ce fac angajații lor toată ziua.

Avocații în materie de confidențialitate au avertizat că urmărirea intensificată adusă de coronavirus va normaliza supravegherea la locul de muncă și că acest tip de supraveghere digitală va persista la întoarcerea salariaților la birouri. În Europa, cel puțin 15 țări au experimentat tehnologii invazive biotehnice de supraveghere a populației, cum ar fi recunoașterea facială – în absența dezbaterilor publice. „Introducerea acestor poceduri este o idee radicală și distopică care ne amenință semnificativ libertățile și pune întrebări fundamentale despre tipul de societăți în care vrem să trăim(…)Drepturile omului se aplică în situații de urgență și crize de sănătate”, se arată într-un raport al European Digital Rights.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger