AcasăCORONAVIRUSCoronavirusul a blocat turismul în Valea Nilului

Coronavirusul a blocat turismul în Valea Nilului

Turismul nu mai susține populația din Luxor: miticul oraș-muzeu situat la 500 de kilometri sud de Cairo suferă din plin de criza din acest sector vital – care contribuie cu aproape 15% din PIB-ul Egiptului.

Grupuri răzlețe rătăcesc acum printre   colonadele templului din Karnak. În Luxor, acest complex religios faraonic, întins pe aproape doi kilometri pătrați, este o vizită obligatorie. Sau mai bine spus era – de la începerea pandemiei, turismul s-a prăbușit în Valea Nilului. Închiderea frontierelor egiptene, din martie până în iunie 2020 a scăzut  dramatic numărul vizitatorilor străini, de la 13 milioane, la 3,3 milioane. Absența lor se simte în special în Luxor, unde turismul de masă a fost principala activitate și sursă de venit pentru locuitori încă din secolul al XIX-lea. „Este mai rău decât după revoluția din 2011. Toată activitatea este oprită, anul trecut am lucrat doar două săptămâni”, deplânge Tarek Salem, ghid turistic de unsprezece ani. Închiderea călătoriilor din Uniunea Europeană mai ales, a avut un „efect de șoc”, spune el. De la redeschiderea companiilor aeriene către Egipt în iulie 2020, autoritățile au încercat să determine turiștii să se întoarcă, oferind vizite gratuite pentru sosirile în stațiunile Mării Roșii, Luxor și Aswan.

„Strategia mumiilor” nu mai funcționează ca odinioară

O altă strategie este de a accentua curiozitatea potențialilor vizitatori cu descoperiri arheologice în cascadă. În septembrie, noiembrie și ianuarie, zeci de sarcofage dezgropate în necropola Saqqarah, la sud de Cairo, au oferit acest spectacol pus în scenă de Ministerul Antichităților și Turismului. “Publicul   adoră mumiile, au puterea de a capta atenția turiștilor”, spune Zahi Hawass, fost ministru și cunoscut egiptolog. Însă rezultatele sunt discutabile. Potrivit AFP,  planul  pare să nu funcționeze la Luxor: în lipsa turiștilor,  întreaga regiune este lovită de șomajul masiv. În acest sezon, Hotelul El Gezira, situat pe malul vestic al Nilului, ar trebui să fie plin. Dar în prezent, doar 15% din camere sunt ocupate, în ciuda prețului înjumătățit. “Nu obținem niciun profit, încercăm doar să rămânem pe linia de plutire”, a declarat managerul acestei unități, Mohamed El Hady. Cei 45 de angajați primesc doar jumătate din salariu. Un rău mai mic atunci când mulți profesioniști din turism au fost concediați peste noapte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger