AcasăCORONAVIRUSCoronavirus: UE, pe cale să aprobe primele tratamente cu anticorpi monoclonali

Coronavirus: UE, pe cale să aprobe primele tratamente cu anticorpi monoclonali

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se pregătește să autorizeze utilizarea a două tratamente cu anticorpi monoclonali anti-Covid în zilele următoare, au declarat două surse din UE, ceea ce ar fi o premieră europeană pentru acest tip de terapie.

În ciuda ratelor ridicate de vaccinare în multe state membre, blocul european se confruntă cu un nou val de infecții și spitalizări.

Autoritatea de reglementare va da în această săptămână undă verde tratamentului dezvoltat în comun de laboratorul american Regeneron și gigantul elvețian Roche, a spus o sursă.  Este vorba de  un cocktail de anticorpi cunoscuți în Statele Unite ca REGEN-COV și vânduți în altă parte sub denumirea de Ronapreve.

Potrivit aceleiași surse citată de AFP, care a cerut să nu fie identificată din motive de confidențialitate, EMA va autoriza și utilizarea în UE a Regkirona, un tratament cu anticorpi monoclonali conceput de compania sud-coreeană de biotehnologie Celltrion.

Un al doilea oficial familiarizat cu dosarul a spus că aprobările sunt „iminente”, dar nu au fost încă stabilite date specifice. Cererile pentru aprobarea celor două medicamente au fost depuse la începutul lunii octombrie.

Celtrion așteaptă o decizie până la sfârșitul lui noiembrie, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Roche nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Cele două medicamente au făcut obiectul discuțiilor în cadrul reuniunilor lunare din această săptămână ale comitetului agenției responsabilă de autorizarea tratamentelor.Dezbaterile au început luni și vor continua până joi.

Revizuirea în curs vine după ce compania farmaceutică Eli Lilly și-a retras săptămâna trecută cererea de aprobare a UE pentru tratamentul cu anticorpi, grupul invocând o preocupare prea slabă din partea statelor membre în fața altor furnizori.

UE a vaccinat peste 75% din populația sa adultă, dar în unele țări din bloc rata este sub 40%.

author avatar
Radu Jacotă Redactor