AcasăCORONAVIRUSCoronavirus, pericol mortal la granița cu România

Coronavirus, pericol mortal la granița cu România

Scepticismul vaccinului și neîncrederea în guvern se combină cu un efect mortal în Ucraina.

Ukrainians medics wearing protective costumes attend the COVID 19 coronavirus response medical exercise at a hospital in central Kyiv Ukraine on 28 February 2020 In Ukraine no confirmed cases of the Covid 19 coronavirus according the Ministry of Health of Ukraine website from 28 February 2020 Photo by STRNurPhoto via Getty Images

Țara a înregistrat creșterea cazurilor covid și a deceselor în ultimele săptămâni și, cu ratele de vaccinare scăzute, există temeri pentru o toamnă dificilă, inclusiv blocaje severe.

Ministerul Sănătății subliniază că 98% dintre cei spitalizați cu “Covid sever” în ultimele trei luni au fost nevaccinați.

Numărul de noi infecții a atins 9.000 pe zi la începutul lunii octombrie – cel mai mare din primăvară. Ucraina și-a inoculat doar 14% din populație, față de 63% în Uniunea Europeană, potrivit datelor Euronews. Nici România nu stă bine, cu 31% în septembrie.

“Guvernul a stabilit obiective nerealiste cu privire la vaccinări”, consideră Pavlo Fedorcenko, președintele departamentului de sociologie al Institutului Politehnic din Kiev. “Politicienii au bombardat oamenii cu mesajul că trebuie să se vaccineze, dar nu au asigurat practic acces la vaccinuri, amplificând scepticismul populației”, spune el.

În martie, Institutul Național Democrat a constatat că 46 la sută dintre ucraineni ar spune nu dacă li se va oferi vaccinul.

Potrivit unui sondaj realizat în aprilie de  Centrul Internațional de Sociologie de la Kiev, 52,2% dintre ucraineni nu vor să fie vaccinați, 33% nu au încredere în vaccinurile disponibile în țară, în timp ce 20% au spus că efectele secundare ale dozelor pot fi mai grave decât virusul în sine.

“Metode hitleriste”

Poziția anti-vaccin este dominantă în capitala Kiev: „Oamenii mor din cauza vaccinurilor pe care guvernul încearcă să ne forțeze să le luăm, sunt metode hitleriste”(Roman Cehuta, 32 de ani, instalator). “Sunt împotriva vaccinurilor, afectează fertilitatea. Sunt foarte multe informații negative”(Svetlana Iankova, vânzătoare).

Fedorcenko indică o neîncredere generală față de guvern, “la nivel istoric”, deoarece încă de la destrămarea Uniunii Sovietice, politicienii au devenit o categorie de îmbogățiți înstrăinați de nevoile populației. De asemenea, majoritatea ucrainienilor au venituri scăzute și nu își permit servicii medicale de calitate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
399 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger