AcasăCORONAVIRUSCoronavirus: gena care dubleză riscul de deces

Coronavirus: gena care dubleză riscul de deces

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au identificat acum o versiune a unei gene care ar putea fi asociată cu dublarea riscului de insuficiență respiratorie cauzată de Covid-19 și ar putea explica de ce oamenii din anumite regiuni au mai multe șanse să moară din cauza virusului.

Cercetătorii susțin că riscul crescut vine de la o genă care reglează activitatea altor gene, inclusiv una numită LZTFL1 implicată în răspunsul celulelor pulmonare la viruși.

Versiunea cu risc mai mare a genei a împiedicat celulele din căile respiratorii și plămâni să răspundă corect la virus.

Dacă celulele pulmonare nu sunt capabile să se protejeze în mod adecvat, atunci virusul SARS-Cov-2 care provoacă Covid-19 este mai probabil să pătrundă în interior și să le infecteze, provocând daune și eventuale dificultăți de respirație mai rapid.

Acest lucru este important, notează AlJazeera,  deoarece, până în prezent, majoritatea tratamentelor medicale pentru persoanele bolnave de Covid au vizat sistemul imunitar, dar acest studiu poate deschide ușa pentru tratamente menite să îmbunătățească modul în care căile respiratorii se protejează împotriva virusurilor invadatoare.

Cercetătorii s-au grăbit să sublinieze că gena nu afectează sistemul imunitar și nu există dovezi care să sugereze că va schimba modul în care funcționează vaccinurile la persoanele care au avut versiunea cu risc mai mare a genei.

Surprinzător, studiul a constatat, de asemenea, că gena a fost mai răspândită la persoanele cu ascendență din Asia de Sud: 60% dintre acestea aveau versiunea cu risc ridicat, comparativ cu 15% dintre cei cu ascendență europeană.

Factorul genetic nu explică ratele mai mari ale mortalității raportate, precizează cercetătorii britanici,  dar statisticile din Asia de Sud sugerează că populațiile din regiune sunt expuse unui risc mai mare de a contacta afecțiuni subiacente, cum ar fi diabetul de tip 2, care pot crește complicațiile în cazul îmbolnăvirii  Covid-19.

author avatar
Radu Jacotă Redactor