AcasăCORONAVIRUSCoronavirus: de ce nu apărut nicio variantă nouă de luni de zile?

Coronavirus: de ce nu apărut nicio variantă nouă de luni de zile?

În perioada noiembrie 2020 și ianuarie 2021 lumea a început să  observe evoluții ale coronavirusului. Variantele engleză, indiană, sud-africană și braziliană sunt secvențiate în mod special și îngrijorează autoritățile sanitare: mai contagioase, mai letale, făcând vaccinurile mai puțin eficiente.

Fiecare are propriile sale caracteristici, dar de fiecare dată observația este aceeași: sunt mai periculoase decât tulpina originală.

Alpha a provocat în special un nou val în Europa și a devastat Regatul Unit din cauza contagiozității sale mai mari, înainte ca varianta indiană, redenumită Delta, să facă același lucru încă câteva săptămâni. De atunci, nicio altă variantă nu a apărut în mod vizibil. De ce această absență?

Cum se formează o variantă de virus

Covid-19 este un virus ARN, mult mai predispus la mutații decât virusul ADN. Coronavirusul riscă să mute de fiecare dată când este transmis. Când mutațiile sunt mari și provoacă o schimbare majoră a virusului, aceasta se numește o variantă.

„Mutațiile nu sunt atât de rare, dar pentru a fi o variantă emergentă, o mutație trebuie să aducă ceva mai mult: fie că este vorba de puterea sa patogenă, transmisibilitatea sau capacitatea de a infecta celulele”, explică Anne Senequier, medic și director al Observatorului de Sănătate Publică din Franța.

În contextul coronavirusului, acest avantaj evolutiv se reduce adesea la o contagiozitate mai mare. Conform unor studii, varianta Delta este cu 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha, ea însăși cu 50 până la 74% mai transmisibilă decât tulpina originală a Covid-19.  Pe măsură ce varianta Alpha a contaminat din ce în ce mai mult, tulpina originală s-a difuzat din ce în ce mai puțin, până la punctul de a fi înlocuită.

Suntem protejați de hegemonia Delta?

Paradoxal, spune Senequier, “hipercontagiozitatea Delta poate să ne protejeze de alte variante, deoarece niciuna nu reușeste să se transmită suficient în fața ei și să se impună.

Franța poate ilustra această teorie. La sfârșitul lunii mai, țara avea 85% variantă Alpha, 6% variantă Beta (sud-africană), cifră stabilă de luni de zile, restul fiind ocupat de tulpina originală și varianta Delta.

Un studiu realizat de Public Health pe 13 octombrie arată acum că aproapte 100% din testele din Franța sunt ale variantei Delta. Desigur, varianta Alpha a fost înlocuită așa cum era de așteptat, dar și Beta.

“Pentru a apărea și a domina, o nouă variantă Covid trebuie să fie cel puțin la fel de transmisibilă ca cele vechi, ceea ce nu este atât de simplu împotriva Delta”, conchide Anne Senequier.

Vaccinarea în masă, posibilă explicație

Vaccinul reduce șansele virusului să mute și să transmită. Comparativ cu decembrie 2020, când vaccinurile nu existau, 48,2% din populație a primit prima doză și 36,5% este vaccinată complet.

La sfârșitul anului trecut au existat 750.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi în medie în lume, față de 410.000 în prezent și cu mai multe teste decât la acea vreme. Virusul circulă mai puțin, ceea ce poate explica și absența variantelor.

Cu toate acestea, medicii avertizează că există pericolul apariției unei variante mult mai rezistentă la vaccinuri, dar acesta ar fi rezultatul unei proaste organizări a campaniilor de inoculare, mai  ales în țările sărace, contribuind în timp la  circulația Covid-19.

Astfel, continentul african este vaccinat la mai puțin de 10% din populația sa de 1,3 miliarde. Un potențial cuib de variante, care ar putea reveni în cazul unei inerții la nivel global.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
734 afisari

2 COMENTARII

  1. De aia bai desteptilor vaxinati in cap aka cei 4 milioane de hamsteri docili si dresati cu zaharelul si morkovul ai lui Matu, variantele noi apar atunci, si numai atunci cand trebuie sa apara, nu cand vreti voi !! E clar ca aceasta arma biologica afost facuta de americani in colaborare cu francezii pe taramul chinezoilor aia mici, galbeni si sfrijiti, adica in tara celor 1.4 miliarde de zei, adica cimpanzei galbeni mici !! 🙂 Totule facut la comanda, astia din elitele globale cam mult si-au batut capul ala al lor mare si prost, pana unul mai dement si-a dat seama ca numai asa poti face genocid pe timp de pace, numai facandu-i pe toti din vorbe !! Astia cand vad ca toti fac gripa si pneumonie, le zica ca toti au covrigul, mai usor de atat nici ca se poate, totul e sa gasesti destui cobai voluntari sinucigasi care sa se si inroleze voluntar in programul lor satanist !! Europa e terminata de tot, a mai ramasa Romania si Bulgaria, de asta se face poligon de experimente aici, dar Plandemia lor nu o sa le iasa, o sa si-o ia in gura criminalii astia de la OMS, si de peste tot !! Bai, voi simtiti cum a intrat deja frica in astia de la putere, tot acelasi lucru repeta, ca niste robotei stricati, ca ratatul ala de Gheorghitza Muitza, dupa ce au injectat in cap pe oricare, nimic nu il mai intreaba peste 2 saptamani, daca ii e bine sau nu, totul e ca ei sa realizeze planul de vaxinati in cap pe hektar, ca pe vremea Cizmarului, numai ca o sa aiba si soarta pitikului komunist !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger