AcasăCORONAVIRUSCoronavirus // Cum au răspuns românii la întrebarea: "O să vă vaccinaţi...

Coronavirus // Cum au răspuns românii la întrebarea: „O să vă vaccinaţi anti-Covid?”. Sondaj surprinzător!

vaccin covidCoronavirus // Cum au răspuns românii la întrebarea: "O să vă vaccinaţi anti-Covid?". Sondaj surprinzător!

Reacţiile adverse ale vaccinului împotriva noului coronavirus şi controversele, în general, din jurul acestui ser i-au făcut sceptici pe români.

Astfel, doar puţin peste jumătate dintre oamenii chestionaţi pe seama posibilei imunizări au răspuns că vor alege să-şi administreze vaccinul.

Mai mult de jumătate dintre români (55,2%) declară că intenţionează să se vaccineze împotriva COVID-19 în cursul acestui an, 54,8% consideră că imunizarea în masă a populaţiei va opri epidemia de coronavirus, iar 83% susţin că vaccinarea trebuie să fie o alegere personală, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Sociala (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea Babeş-Bolyai.

Cum au răspuns românii la acest sondaj?

  • 55,2% români spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 în acest an
  • 39,4% afirmă că nu intenţionează să facă acest lucru
  • 5,4% nu ştiu sau nu au răspuns

Cum şi-au justificat răspunsul cei care refuză vaccinul?

Dintre cei care nu intenţionează să se vaccineze, 49% declară că decizia lor în acest sens este una definitivă, în timp ce 49% spun că şi-ar putea schimba opinia în viitor. 2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Principalele motive invocate de cei care nu intenţionează să se vaccineze sunt teama de posibile reacţii adverse – 30,9%, neîncrederea în eficienţa serului – 26,8%, informaţii insuficiente despre imunizarea anti-COVID-19 – 14,7%.

De asemenea, 12,7% menţionează că refuză să se vaccineze pentru că nu cred că virusul SARS-CoV-2 există, iar 5,8% sunt împotriva vaccinurilor, în general. 8,2% invocă alt motiv şi 0,9% nu au răspuns.

Eşantionul sondajului: 1200 de persoane

Aproape trei sferturi (70,4%) dintre cei intervievaţi cred că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 21,4% îşi exprimă dezacordul, iar 8,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

83% dintre români susţin că vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie să fie o alegere personală a fiecărui cetăţean, 16,4% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că ar trebui să fie obligatorie, iar 0,6% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%.

author avatar
Andrei Ștefan
338 afisari

2 COMENTARII

  1. Sondaje, sondaje… În România, te poți pișa pe ele. Sigur că da, peste cincizeci la sută abia așteaptă să se înțepe cu o seamă mortală care – să vezi chestie – NU este vaccin ci un EXPERIMENT. Hai, sănătate!

  2. nu se spune sau nu se stie pe ce perioada e imunitatea data de acest vaccin
    nu se spune daca e periculos vaccinul pt anumite boli /comorbiditati/ Daca cumva moare omul se zice ca a murit de inima sau de altceva / vezi cazul de ieri al prof universitar din Oradea/

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger