AcasăCORONAVIRUSCoronavirus, cifre alarmante. Număr record de cazuri noi în România: peste 550...

Coronavirus, cifre alarmante. Număr record de cazuri noi în România: peste 550 de îmbolnăviri

Coronavirus în România, 5 octombrie: 1.591 de cazuri noi. Câți pacienți sunt internați la ATI (sursa foto: Facebook)

Din datele actualizate anunțate de autorități cu privire la situația cazurilor COVID-19 confirmate la nivel național se constată o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, față de ziua precedentă. Și, per ansamblu, una record de la începutul crizei generate de noul coronavirus, fiind depășit bilanțul din 11 aprilie, când fuseseră raportate 523 de cazuri noi în România.

Mai exact, Grupul de Comunicare Strategică anunță că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 555 de noi cazuri de îmbolnăvire în România. Ceea ce face ca până pe 8 iulie, statistica la nivel național să arate astfel: „au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare”.

A crescut și numărul pacienților aflați la ATI. La Terapie Intensivă sunt internați, la momentul de față, 237 de oameni, sub atenta monitorizare a cadrelor medicale.
Datele oficiale arată că până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 796.484 de teste pentru COVID-19, 13.147 teste doar în ultimele 24 de ore.

Încă 18 oameni și-au pierdut viața

Din raportarea de miercuri rezultă că numărul deceselor în rândul unor pacienți infectați cu noul coronavirus a crescut, din păcate. 12 femei și 6 bărbați, care fuseseră internați în spitalele din Brașov, Dâmbovița, Galați, București, Prahova, Sălaj, Suceava și Vâlcea, au murit. Autoritățile spun că este vorba despre oameni care aveau și alte probele de sănătate, respectiv comorbidități.

„Până astăzi, 1.817 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat”, anunță, miercuri, GCS.

Apelul Grupului de Comunicare Strategică

Până să anunțe cifrele actualizate, oficialii din cadrul Grupului de Comunicare Strategică au formulat un apel la respectarea regulilor sanitare, subliniind că dezaprobă „actele de politizare a crizei sanitare”.

Iată mesajul cu care se deschide raportarea din 8 iulie:

„În contextul creșterii susținute a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția asupra necesității respectării cu strictețe a măsurilor de protecție sanitară: purtarea măștii, păstrarea distanței, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor.

Rata de conformare față de măsurile de protecție sanitară reprezintă elementul central în gestionarea eficientă a crizei sanitare și în limitarea răspândirii virusului.

Încurajăm la conștientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, la îndemnarea în mod respectuos a terțelor persoane să respecte măsurile de protecție, precum și la semnalarea către autorități a cazurilor în care acestea sunt încălcate.

Dezavuăm actele de politizare a crizei sanitare, fie de negare a pericolului infectării sau de minimalizare a riscurilor generate de COVID-19, fie de contestare recurentă a măsurilor luate de autorități pentru gestionarea crizei, bazate pe evaluarea experților în sănătate publică, întrucât astfel de acte determină comportamente și atitudini contrare imperativului sanitar și social al acestui moment”.

author avatar
Cristina Stefan