Durere la locul injectării, roșeață, respirație dificilă, tuse, frisoane, dureri de cap, greață, febră, eczemă, oboseală, dureri articulare și musculare – acestea sunt cele mai frecvente efecte secundare cu care se confruntă cel puțin una din 10 persoane după ce a fost inoculată cu unul dintre vaccinurile anti-Covid, conform celor mai recente date compilate de Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii (NHS) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
În timp ce durerea în jurul locului de injectare și febra sunt frecvente, au fost raportate posibile efecte secundare rare, dar totuși îngrijorătoare.
Acestea sunt, fără îndoială, cele care provoacă temeri, în special în legătură cu cheagurile de sânge, miocardită și alte afecțiuni grave, notează Euronews.
Pfizer-BioNTech
Efectul secundar Pfizer dat de cel mai mare timp de difuzare a fost riscul raportat de inflamație a inimii, cunoscut sub numele de miocardită, în special la bărbații tineri.
Deși nu există până acum date suficiente pentru a putea estima rata incidenței, se consideră că este un “efect secundar extrem de rar”.
Un studiu preliminar sugerează că miocardita este de șase ori mai probabil să afecteze o persoană după infecția cu coronavirus decât după un vaccin.
Pe 12 august, UE a declarat că investighează vaccinurile Pfizer și Moderna după un număr mic de rapoarte de noi efecte secundare, inclusiv inflamația rinichilor, o tulburare renală cu pierderi puternice de proteine în urină și o reacție alergică a pielii.
Moderna
Pe lângă ancheta în curs de desfășurare a UE cu privire la noi efecte secundare, despre care EMA spune că face parte dintr-un proces de actualizare de rutină, vaccinul Moderna a raportat și alte efecte mai puțin frecvente.
Pentru una din 1000 de persoane, există potențialul de a dezvolta paralizia parțială a feței sau umflarea feței (în special pentru cei care au avut injecții cosmetice). Alte reacții adverse includ amețeli sau scăderea simțului tactil.
În cazuri și mai rare, miocardita a fost, de asemenea, raportată, deși nu sunt încă disponibile date adecvate pentru a estima frecvența cazurilor asociate cu vaccinul.
AstraZeneca / Oxford
În urma rapoartelor din aprilie care au legat acest vaccin de producerea cheagurilor de sânge, dozele au fost retrase sau plasate sub restricții de mai multe țări din UE. Acestea includ limite de vârstă variabile.
Studiile au arătat de atunci că există un risc similar de cheaguri ca și în cazul vaccinurilor Pfizer și Moderna. Ratele de tromboză venoasă profundă – o afecțiune în care apar cheaguri de sânge în venele profunde ale corpului, de obicei în brațe, picioare sau în zona inghinală – au fost, de asemenea, similare cu vaccinul Pfizer. Conform datelor NHS, doar una din 10.000 de persoane ar fi afectată.
Johnson & Johnson (Janssen)
În iulie, Food and Drug Administration (FDA) din SUA a raportat o serie de cazuri legate de un potențial efect secundar al vaccinului, sindromul Guillain-Barre.
Aproximativ 100 de persoane au dezvoltat tulburarea imunitară, care slăbește mușchii și, în cazuri extreme, provoacă paralizie, după ce a primit o doză de vaccin.
Oficialii de la agenție au descris efectul secundar ca un „risc mic” posibil de a primi vaccinul. Potrivit datelor NHS, au fost raportate, de asemenea, cazuri extreme de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute care pot afecta una din 10.000 de persoane.