AcasăCORONAVIRUSCoordonatorul campaniei naționale de vaccinare antiCovid, precizări și procente: ”Dacă ne vaccinăm...”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare antiCovid, precizări și procente: ”Dacă ne vaccinăm…”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare antiCovid, precizări și procente: ”Dacă ne vaccinăm...” (foto: antena3.ro)

Pe fondul perioadei dificile generate de noul coronavirus și a anunțurilor venite de la oficiali, cu privire la campania de vaccinare antiCovid la nivel național, nu sunt puțini cei care, deși își pun speranța în vaccinul împotriva COVID-19, au încă întrebări pe acest subiect.

În contextul în care s-a aflat că până la finele acestui an vor ajunge în țară primele 10.000 de doze de vaccin antiCovid, în cadrul unei prime tranșe simbolice, urmând să fie vaccinate 5.000 de persoane din rândul cadrelor medicale, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19 a făcut precizări importante despre eficacitatea acestui vaccin.

Din toate datele prezentate în studiile clinice, vorbim despre o eficacitate de peste 94-95% pentru prevenirea îmbolnăvirii prin această infecție, adică a îmbolnăvirii simptomatice, a bolii care se manifestă cu anumite simptome. Încă nu știm dacă acest tip de vaccin previne și infecția fără boală simptomatică. Foarte probabil că această infecție este mult redusă ca risc, dar nu putem spune, în momentul de față, în baza datelor existente, dacă într-adevăr o persoană va fi protejată și față de infecția cu acest virus sau doar față de boala simptomatică.

De exemplu, în poliomielită este fix același principiu. Vaccinarea antipoliomielitică cu virusul inactivat, administrat intramuscular previne îmbolnăvirea, dar nu previne întru totul circulația acestui virus, adică omul intră în contact cu acest virus, dar nu dezvoltă boala. Pe noi, în ultimă instanță, ne interesează să protejăm orice persoană față de îmbolnăvirea manifestă clinic, față de consecințele negative ale pandemiei, să nu mai avem oameni care se internează, să nu mai avem oameni care, din păcate, își pierd viața”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, miercuri seară, la un post TV, citat de b1.ro.

Previne acest vaccin și infecția asimptomatică?

Medicul de la Spitalul Militar din Capitală a mai explicat unele aspecte importante ce țin de vacinul antiCovid. ”Dacă ne vaccinăm, nu ne îmbolnăvim într-un procent de peste 95%, adică nu facem nicio manifestare clinică. Repet, în baza datelor științifice existente la momentul actual, nu știm în ce măsură acest tip de vaccin previne și infecția asimptomatică.

Chiar asumând faptul că s-ar putea produce acest tip de infecție asimptomatică, prin faptul că organismul are anticorpi, încărcătura virală va fi semnificativ mai scăzută decât la o persoană asimptomatică prin boală naturală, și atunci riscul de transmitere este incomparabil mai redus. Deci, din punct de vedere epidemiologic, impactul va fi unul foarte, foarte mic”, a declarat Gheorghiță, conform sursei amintite.

Ce spunea Klaus Iohannis despre tranșa simbolică

Întrebat, în cursul zilei de miercuri, despre această tranșă simbolică de doze de vaccin care ar urma să ajungă în România până la sfârșitul acestui an, Klaus Iohannis a anunțat că ”există o șansă mare ca primul vaccin să fie aprobat de Autoritatea Europeană chiar înainte de Crăciun, între Crăciun și Anul Nou să fie distribuită prima șarjă, dar vor fi, din informațiile pe care le avem acuma, aproximativ 10.000 de doze”.

Deci, va fi o tranșă simbolică pentru începerea simbolică a vaccinării. 10 mii de doze ajung pentru 5.000 de persoane. Următoarea tranșă este așteptată în ianuarie și ea va fi folosită în principal pentru a vaccina tot personalul medical, inclusiv din azilele de bătrâni și așa mai departe și persoanele care fac parte din grupele cu risc mare, dar campania este bine pregătită. Deja se lucrează la pregătirea primelor simulări. Vor fi simulate centre de vaccinare, acțiuni mai ample de vaccinare, transport și așa mai departe, lucrurile sunt sunt bine pregătite, doar să vină vaccinul”, a completat Iohannis.

244 afisari

2 COMENTARII

  1. & Sunteți de părere că despre modul de organizare a campaniei de vaccinare ar trebui să se pronunțe și Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Consiliul Concurenței, ÎCCJ, CCR, ?

  2. & Sunteți de părere că organizatorul campaniei de vaccinare ar trebui să obțină și acord de mediu pentru organizarea unei astfel de campanii, pentru ca și condițiile de protecția a mediului să fie îndeplinite, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger