AcasăCORONAVIRUSCoordonatorul campaniei de vaccinare, mesaj pentru românii vaccinați cu AstraZeneca: ”Să nu...

Coordonatorul campaniei de vaccinare, mesaj pentru românii vaccinați cu AstraZeneca: ”Să nu intrăm panică!” – VIDEO

Coordonatorul campaniei de vaccinare, mesaj pentru românii vaccinați cu AstraZeneca: ”Să nu intrăm panică!” - VIDEO

După ce s-a aflat că peste 77.000 de români au fost vaccinați cu ser AstraZeneca din lotul ABV 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat ce ar trebui să facă aceste persoane.

”În primul rând, să nu intrăm panică! Cât timp sănătatea este bună, cât nu apar modificări cu simptome noi, oamenii trebuie să fie liniștiți. Nu există o recomandare particulară în acest caz. Nu luăm anticoagulante, nici antiagregante (în condițiile în care decesele suspecte au avut legătură cu probleme de coagulare a sângelui, n.r.) Stilul de viață rămâne același.

Luăm legătura cu medicul de familie la momentul în care apare o modificare în starea de sănătate, indiferent de natura ei”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, citat de antena3.ro.


Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat, la un alt post TV, că “Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore de natură trombotică pe un lot ABV2856 și a decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin din lotul aferent”, citat de digi24.

Dozele rămase, carantinate

De altfel, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis, joi seară, că s-a decis, ca măsură ”de extremă precauție”, carantinarea temporară a dozelor rămase din lotul respectiv, până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului.

Și că vaccinarea va continua în România, cu vaccinuri de la compania AstraZeneca, din celelalte loturi existente în momentul de față în țară.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul CNCAV:

”Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.”

author avatar
Andrei Coman