AcasăCORONAVIRUSControversatele antivirale, noua armă împotriva coronavirusului?

Controversatele antivirale, noua armă împotriva coronavirusului?

Vaccinurile au fost superstarurile în timpul pandemiei, dar antiviralele ar putea câștiga teren pentru combaterea Covid-19, mai ales că acum unele guverne furnizează numerar – și după trei decenii, procesele de fabricație s-au îmbunătățit.

Nu a fost o călătorie ușoară. În primul rând, publicitatea negativă din jurul hidroxiclorochinei a afectat credibilitatea acestor medicamente.

Apoi antiviralele HIV lopinavir-ritonavir  nu au reușit să demonstreze niciun beneficiu clinic la pacienții spitalizați cu Covid-19 într-un mare studiu britanic.

Și mai recent, autoritățile de reglementare din SUA și UE au avertizat împotriva  utilizării ivermectinei, un medicament popular în Europa de Est, unde unele guverne l-au recomandat.

De asemenea, datele despre  remdesevirul Gilead, singurul antiviral Covid-19 aprobat de UE, nu sunt clare.

Schimbare de strategie

Luate împreună, dovezile indică până în prezent o serie de dificultăți în dezvoltarea antiviralelor eficiente.

Dar, pe măsură ce oamenii de știință învață mai multe despre aceste medicamente, a devenit clar că acestea funcționează cel mai bine împotriva coronavirusului atunci când sunt administrate cât mai devreme posibil după un diagnostic pozitiv – și înainte ca oamenii să aibă nevoie de tratament la spital.

Cercetătorii avertizează că cererea de tratamente Covid va continua, deoarece virusul ar putea persista ani de zile – și vaccinurile nu sunt nici 100% eficiente, nici potrivite sau accesibile pentru toată lumea.

Antiviralele „ar putea oferi o altă apărare vitală împotriva oricărei creșteri viitoare a infecțiilor și ar putea salva mai multe vieți”, a declarat recent premierul britanic Boris Johnson. Guvernul de la Londra a anunțat deja un nou grup de lucru pentru a lansa două antivirale anti-Covid în această toamnă.

Agenția Europeană pentru Medicamente și-a reînnoit  sprijinul în vederea unei o licențe condiționate pentru remdesivir.

În SUA, consilierii președintelui Joe Biden au elaborat un plan de 3,2 miliarde de dolari  pentru a finanța mai multe cercetări în tratamente antivirale.

Japonia, în special, are o experiență solidă în ceea ce privește investițiile în antivirale. A aprobat favipiravir (vândut ca Avigan) ca medicament antigripal de urgență, permițând testarea acestor stocuri în tratamentul pacienților cu coronavirus.

Din al treilea trimestru al anului trecut, aproape 500 de milioane de  dolari au fost investite la nivel global în companiile producătoare de antivirale, care au dezvoltat programe anti-Covid.

Provocări

Sunt numeroase. Există obstacole de depășit în transformarea antiviralelor într-un tratament eficient împotriva coronaviruslui: reglarea fină a substanțelor chimice potrivite; obținerea corectă a formulării și dozării pentru medicamente potențial toxice; decizia administrării în funcție de patologia pacienților;eficiența distribuției în comunități, prin tablete sau inhalatoare – spre deosebire de intravenos, cum ar fi remdesivir.

Antiviralele de nouă generație „au posibilitatea de a fi mai sigure și mai eficiente împotriva coronavirusului”, a declarat Ruth McKernan, președinte al Asociației BioIndustry din Marea Britanie.

Companiile farmaceutice vor trebui să se asigure că aceste medicamente sunt testate în mod adecvat în studiile clinice pentru a avea șansa de a fi aprobate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
431 afisari

2 COMENTARII

  1. „Dar, pe măsură ce oamenii de știință învață mai multe despre aceste medicamente”….pe cine invata ?

  2. Oare nu era logic sa se insiste in primul rand pe tratament si apoi pe vaccinuri ?! Am uitat ! Vaccinurile aduc venituri fabuloase.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger