Adevăratul motiv al războiului declarat de Guvern hipermarketurilor nu este nicidecum grija pentru sănătatea consumatorilor, ci îndrăzneala marilor lanțuri de magazine de a sfida interdicțiile pentru nevaccinați. Faptul că retailerii au găsit soluția culoarelor separate a scos din minți autoritățile, care, după ședințe repetate, au decis să trimită ANPC-ul să le închidă.
Ultimele controale masive în zona hipermarketurilor au fost făcute prin 2019, pe vremea fostului președinte al ANPC, Horia Constantinescu, care a și fost zburat din funcție, în parte, din acest motiv. Știrea că ANPC-ul a dat iama zilele trecute prin hipermarketuri, anunțând închiderea unora dintre ele, a fost, deci, destul de ciudată. Ulterior însă s-a dovedit că exista altceva în spatele acestui exces de zel.
”Magazinele Cora au fructificat lacuna legislativă care nu prevedea ce se întâmplă în situația în care magazinul esențial este în mall. Cum îi asiguri accesul unui nevaccinat în interiorul mall-ului la un magazin alimentar? Și atunci au fost create niște culoare speciale pentru nevaccinați. S-au făcut ședințe peste ședințe, cu prefectul Capitalei, cu toate autoritățile, ca să găsească mijloace de a intimida hipermarketurile ca să renunțe la acest mecanism. Nu au reușit și atunci au trimis ANPC-ul. Pe urmă și-au dat seama că era prea bătător la ochi atacul asupra magazinelor Cora și, la două sau trei zile, au mers și la celelalte magazine. În realitate, scopul lor a fost suspendarea activității magazinelor, ca să nu se creeze precedent că pot intra oamenii nevaccinați în mall-uri. Și, mai mult, scopul a fost reducerea la tăcere a celor care au îndrăznit să se ridice împotriva acestor măsuri”, ne-au declarat surse oficiale care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Coridoare pentru hrană
Ca să repare această anomalie, ar fi putut schimba actul normativ care impunea restricțiile pentru nevaccinați. Însă, dacă interziceau accesul nevaccinaților în magazinele alimentare din mall-uri ar fi trebuit să le acorde compensații financiare comercianților, pentru că acolo se plătesc chirii imense, iar vânzările ar fi scăzut dramatic. Mai ales că în hotărârea de guvern era permis accesul nevaccinaților în magazinele esențiale. ”Având în vedere statutul de magazin esenţial al hipermarketurilor Cora, ceea ce înseamnă, conform legislaţiei în vigoare, că toţi consumatorii au accesul liber, Cora a organizat culoare şi fluxuri separate de acces pentru persoanele care nu pot prezenta un certificat verde la intrarea în galeriile comerciale. Mai mult, atragem atenţia că actuala formă a Hotărârii de Guvern adoptată pe 25 octombrie 2021 nu are prevederi vizavi de vreo interdicţie expresă sau explicaţie privind felul în care se face accesul din galerii în hipermarket. Prin urmare, persoanele care nu pot prezenta un certificat verde vor avea acces în spaţiul hipermarketurilor Cora prin coridoare autonome şi securizate, care nu permit deplasarea către alte spaţii comerciale din incinta galeriilor, astfel cum a rămas prevăzut şi descris în prevederile Legii 55/2020”, anunța retailerul Cora.
S-au enervat francezii
În urma controalelor ANPC a fost anunțată închiderea a 4 hipermarketuri Cora, 4 hipermarketuri Auchan și două hipermarketuri Carrefour. Dacă Belgia nu a reacționat la închiderea Cora, francezii au luat atitudine la închiderea magazinelor Auchan și Carrefour. Astfel, vicepreședintele ANPC, Mihai Culeafă, care a condus operațiunile de control și închidere a retailerilor, a fost chemat la Ministerul Economiei pentru o întâlnire cu ambasadorul Franței, care a cerut explicații față de măsurile extreme luate de autoritățile române împotriva companiilor franceze. Ca să i se piardă urma, ANPC a extins controalele și în Ploiești, anunțând că, pe 3 noiembrie, a închis temporar niște raioane din supermarketuri precum Rewe, Profi, Lidl și Carrefour.