AcasăCORONAVIRUSControalele ANPC, răspuns la sfidarea hipermarketurilor față de restricțiile absurde

Controalele ANPC, răspuns la sfidarea hipermarketurilor față de restricțiile absurde

Culoarele pentru nevaccinați au scos din sărite autoritățile

Adevăratul motiv al războiului declarat de Guvern hipermarketurilor nu este nicidecum grija pentru sănătatea consumatorilor, ci îndrăzneala marilor lanțuri de magazine de a sfida interdicțiile pentru nevaccinați. Faptul că retailerii au găsit soluția culoarelor separate a scos din minți autoritățile, care, după ședințe repetate, au decis să trimită ANPC-ul să le închidă.

Ultimele controale masive în zona hipermarketurilor au fost făcute prin 2019, pe vremea fostului președinte al ANPC, Horia Constantinescu, care a și fost zburat din funcție, în parte, din acest motiv. Știrea că ANPC-ul a dat iama zilele trecute prin hipermarketuri, anunțând închiderea unora dintre ele, a fost, deci, destul de ciudată. Ulterior însă s-a dovedit că exista altceva în spatele acestui exces de zel.

”Magazinele Cora au fructificat lacuna legislativă care nu prevedea ce se întâmplă în situația în care magazinul esențial este în mall. Cum îi asiguri accesul unui nevaccinat în interiorul mall-ului la un magazin alimentar? Și atunci au fost create niște culoare speciale pentru nevaccinați. S-au făcut ședințe peste ședințe, cu prefectul Capitalei, cu toate autoritățile, ca să găsească mijloace de a intimida hipermarketurile ca să renunțe la acest mecanism. Nu au reușit și atunci au trimis ANPC-ul. Pe urmă și-au dat seama că era prea bătător la ochi atacul asupra magazinelor Cora și, la două sau trei zile, au mers și la celelalte magazine. În realitate, scopul lor a fost suspendarea activității magazinelor, ca să nu se creeze precedent că pot intra oamenii nevaccinați în mall-uri. Și, mai mult, scopul a fost reducerea la tăcere a celor care au îndrăznit să se ridice împotriva acestor măsuri”, ne-au declarat surse oficiale care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Coridoare pentru hrană

Ca să repare această anomalie, ar fi putut schimba actul normativ care impunea restricțiile pentru nevaccinați. Însă, dacă interziceau accesul nevaccinaților în magazinele alimentare din mall-uri ar fi trebuit să le acorde compensații financiare comercianților, pentru că acolo se plătesc chirii imense, iar vânzările ar fi scăzut dramatic. Mai ales că în hotărârea de guvern era permis accesul nevaccinaților în magazinele esențiale. ”Având în vedere statutul de magazin esenţial al hipermarketurilor Cora, ceea ce înseamnă, conform legislaţiei în vigoare, că toţi consumatorii au accesul liber, Cora a organizat culoare şi fluxuri separate de acces pentru persoanele care nu pot prezenta un certificat verde la intrarea în galeriile comerciale. Mai mult, atragem atenţia că actuala formă a Hotărârii de Guvern adoptată pe 25 octombrie 2021 nu are prevederi vizavi de vreo interdicţie expresă sau explicaţie privind felul în care se face accesul din galerii în hipermarket. Prin urmare, persoanele care nu pot prezenta un certificat verde vor avea acces în spaţiul hipermarketurilor Cora prin coridoare autonome şi securizate, care nu permit deplasarea către alte spaţii comerciale din incinta galeriilor, astfel cum a rămas prevăzut şi descris în prevederile Legii 55/2020”, anunța retailerul Cora.

S-au enervat francezii

În urma controalelor ANPC a fost anunțată închiderea a 4 hipermarketuri Cora, 4 hipermarketuri Auchan și două hipermarketuri Carrefour. Dacă Belgia nu a reacționat la închiderea Cora, francezii au luat atitudine la închiderea magazinelor Auchan și Carrefour. Astfel, vicepreședintele ANPC, Mihai Culeafă, care a condus operațiunile de control și închidere a retailerilor, a fost chemat la Ministerul Economiei pentru o întâlnire cu ambasadorul Franței, care a cerut explicații față de măsurile extreme luate de autoritățile române împotriva companiilor franceze. Ca să i se piardă urma, ANPC a extins controalele și în Ploiești, anunțând că, pe 3 noiembrie, a închis temporar niște raioane din supermarketuri precum Rewe, Profi, Lidl și Carrefour.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.682 afisari

18 COMENTARII

    • Nu sunt de acord cu autorul.

      de fapt a inceput razboiul economic dintre germanika si frantzika pe teritoriul ROMANIEI

  1. Guvernul dorește să ne vadă în plină iarnă desculți și zdrențuiți pe străzi. Se screme degeaba pentru că deja au apărut ofertele de cumpărare și aprovizionare din partea posesorilor de certificate verzi care-și oferă serviciile contra comision nevaccinaților. Așa că să mă pupe Arafat… Îmi pot interzice inclusiv accesul la hrană, mizeria numită de guvern „vaccin” nu va intra în corpul niciunui membru al familiei mele. Va trebui să ajung cu autoturismul la galantare? Voi ajunge cu autoturismul la galantare. Va trebui să murim, vom muri. Însă de înțepat și introdus otrava în sânge nici vorbă chiar și cu pistolul la tâmplă.

  2. Au venit rahaturile de multinationale, sa-si faca mendrele pe la noi, sarantocii Europei, s-au pisat pe legea cu procentul de produse romanesti obligatorii pe rafturi,ne otravesc cu tot felul de gunoaie, mai nou conditii de pastrare mai rau ca la magazine de cartier, au inceput sa se vaite ca au fost controlati, au mai tipat si la demonstatiile din piata Victoriei, sa-si ia satra sa se duca dracului, ca nu murim de foame fara ei.

  3. A ha ha, astia mari si tari isi dau sutiru ei intre ei, acolo unde se fac evaziuni fiscale de ordinaul milioanelor sde iepuroi, acum ii manc aundeva ca nu mai pot face bani francezii ipocriti !! Ia de aici, francezilor ratati, sa dea foamea si saracia si in voi, bai hulpavilor, sa ajungeti sa va mancti cardurile, bai !! Hai ha ha 🙂 Vedeti, bai, ca se ascute din nou lupta de clasa si de casta, asa c atentie cu mall-ul pe scari, sa nu va alunece !! Bai, francezilor, deschideti niste mall-uri in Antarctica, acolo sigur o sa aveti mai multi clienti !! Ha ha ha 🙂 Sau, il rezoilvati acum pe arabul ala ciuhap de Arahat, un cap in gura si 2-3 gloante in cap, ca sa fiti siguri, si s-a rezolvat problema, ca altfel va rezolva problema pe voi !! Ha ha ha 🙂

    • NU arahat e de vina !
      Romanii TRADATORI SINT DE VINA !!!
      Arahat e sluga, indiferent a cui ! !

  4. Extraordinar, ce sa spun s au deranjat francezii … dar ce ce nu se deranjează la ei acasa, unde dacă au produse de proasta calitate se Închide automat magazinul fără drept de apel… pentru ei e totul ok, dar pentru noi ? Am ajuns vai și amar, mergi prin Moldova toți cu mere, pere și tot felul de legume pe marginea drumului și la noi colcăie in supermarket uri din Polonia sau te miri unde. Fraților, nu mai avem nicio direcție, nu mai avem nimic, mergem haotic fără vreo viziune, fără sa știm încotro ne ducem. Ne mor zilnic 500 de frați….

  5. Haideti sa cumparam numai din magazinele care servesc la geam.E mai profitabil.Pe celelalte trebuie sa le boicotam in toata starea de alerta are desi e anulata,restrictiile tot se aplica.Daca nu credeti ca s-a anulat starea de alerta cititi decizia Curtii Constitutionale 672/2021 si va veti convinge

    • Puterea pe care le-o dam noi neluindu-i de jugulara cu briceagul de altoit !!!
      Clar ?

  6. Hipermarketurile asigura produse esentiale. Sunt magazine spatioase si asigura igiena si spatiul necesar distantarii fizice. In lockdown au respectat toate conditiile impuse, iar acum asigura aceeasi rigoare. Cat despre neregulile igienice din interior , acelea sunt cauzate de lucratorii care nu isi fac treaba si nu respecta normele sanitare.

  7. Dar din cauza șobolanilor care colcăie prin supermarketuri când se vor lua măsuri de închidere și deratizare?

  8. Ce ar fii daca, toti cei nemultumiti (vorbesc aici despre super-hiper-marcheturi), ar pleca de la noi cu totul, si ar mai veni inapoi, cand le vom chema noi. Am intrebat pentru un grup de vecini de strada…

  9. Pai la Carfur de ce sa trebuiasca ca nu e mol cumperi parizel si mentosn? Problema la mol cum i la oșan i ca mananci cur in cur in spatiu inchis, apoi mergi la cinema alt spatiu inchis, in care molfai floricele si ragai bere cu cola. Spatiu inchis fara masca respiratie comuna pericol de infectie suta procent. Ce e greu?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger