AcasăCORONAVIRUSConcluzii șocante. ARN-ul mesager din vaccin stimulează dezvoltarea cancerelor

Concluzii șocante. ARN-ul mesager din vaccin stimulează dezvoltarea cancerelor

Un studiu publicat de cercetători în Jurnalul Internațional de Macromolecule Biologice arată că modificarea ARN mesager utilizat în vaccinurile anti-Covid poate cauza suprimarea imunității, contribuind, astfel, la dezvoltarea cancerului. ARN-ul modificat tinde să producă proteine ​​mai aberante, contribuind potențial la instabilitatea genomului celular, cu implicații ample asupra capacității organismului de a lupta împotriva altor infecții și a cancerelor, susțin cercetătorii.

ARNm folosit în vaccinurile Covid-19 a fost modificat față de forma sa naturală pentru a preveni degradarea de către sistemul imunitar atunci când este injectat, iar acest lucru a avut consecințe.

Într-o revizuire publicată pe 5 aprilie în Jurnalul Internațional de Macromolecule Biologice, cercetătorii susțin că modificarea – în special modificarea N1-metil-pseudouridinei – la ARNm, cauzează supresia imună care poate contribui la dezvoltarea cancerului, potrivit The Epoch Times. ARN-ul modificat tinde să producă proteine ​​mai aberante, contribuind potențial la instabilitatea genomului celular.

Problema cea mai mare este că ARN-ul modificat induce un răspuns mai redus în organism decât ARN-ul natural, ceea ce poate avea implicații ample asupra capacității organismului de a lupta împotriva altor infecții și a cancerelor. Autorii studiului arată că uridina este o componentă cheie a ARNm. Cu toate acestea, atunci când ARNm este injectat în organism, aceasta este descompusă de celule și, de asemenea, declanșează un răspuns imunitar larg, ceea ce duce la degradarea sa rapidă. Producătorii de vaccinuri Covid au folosit această tehnologie pentru a se asigura că vaccinurile ARNm vor fi capabile să producă proteine ​​​​spike în interiorul celulelor, însă cercetătorii atrag atenția că modificarea poate reduce răspunsurile imune.

„În cadrul vaccinării împotriva Covid-19, această inhibare asigură o sinteza adecvată a proteinelor spike și o activare imunitară redusă”, au notat cercetătorii.

Nu au anticipat problemele

Autorii studiului sunt îngrijorați că modificarea ARN poate conduce la dezvoltarea cancerului la persoanele susceptibile. În cercetări s-a descoperit că ARN-ul natural tinde să stimuleze activitatea interferonului de tip 1 – o substanță cheie antitumorală – și a altor substanțe chimice ale sistemului imunitar. În contrast, ARN-ul modificat stimulează un răspuns mai blând și este asociat cu substanțe chimice imunitare care promovează toleranța la injecțiile de ARN străin.

Totodată, studiile au dovedit că modificarea ARNm a suprimat recunoașterea și activarea imunității celulelor imune. Un studiu pe șoareci realizat de cercetători thailandezi a arătat că atunci când a fost injectat cu ARN natural, organismul a avut un răspuns imunitar mai robust decât atunci când a fost injectat cu ARN modificat. Rata de supraviețuire în grupul de șoareci fără ARN modificat a fost de 100%. În schimb, în ​​grupul cu uridină modificată, doar jumătate dintre șoareci au supraviețuit. În articolul publicat în urma experimentelor, cercetătorii thailandezi au scris că un vaccin ARNm induce producția de interferon de tip 1 și semnale în aval esențiale pentru controlul creșterii tumorii și a metastazelor și că modificarea completă a ARNm a redus supraviețuirea la primitori.

Prudență maximă în concluzii

Din motive evidente, autorii studiului au ținut să sublinieze că ARN mesager modificat nu a cauzat cancerul și că doar efectele sale pot duce la un mediu care ajută la dezvoltarea cancerului. Autorii revizuirii au sugerat că terapiile ARNm ar trebui să includă un procent mai mic de ARN modificat în viitor și că nu descurajează utilizarea injecțiilor de ARNm în tratamentul cancerului, având în vedere că ARN-ul natural sau nemodificat reduce creșterea tumorii, îmbunătățește eficiența răspunsurilor imune și poate crește supraviețuirea. Autorii au declarat, pentru The Epoch Times, că oamenii de știință „s-au concentrat, la vaccinurile ARNm Covid-19, doar pe maximizarea producției de proteină spike, fără a lua în considerare alte efecte în aval”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.