AcasăCORONAVIRUSConcediu medical pentru testul COVID? Federația Solidaritatea Sanitară lămurește totul

Concediu medical pentru testul COVID? Federația Solidaritatea Sanitară lămurește totul

O situație care a pus multe semne de întrebare atât angajatorilor cât și angajaților i-a ivit odată cu perioada concediilor din această vară.

Este vorba despre efectuarea de către angajați a testului COVID.

Deoarece durata de așteptare până când faci testul COVID și primești rezultatele „decurge dintr-o solicitare a unității, ea este parte a timpului de muncă”, deci nu poți să-ți iei/ să primești concediu medical.

Și, totuși, ce faci la întoarcerea din vacanță dacă angajatorul îți cere să-ți faci acest test?

Despre acest lucru, sindicaliștii  de la Federația Solidaritatea Sanitară care sunt procedurile legale pentru a nu fi lezată activitatea într-o firmă.

Cum se face testul COVID?

„Angajatorul poate condiționa desfășurarea activității profesionale de efectuarea unui test COVID-19, însă durata de așteptare a rezultatului testului este pe seama celui care impune testul.

De principiu, testarea salariaților plecați în concediu de odihnă poate fi efectuată doar în două situații:

(1) La sfârșitul concediului de odihnă, în prima zi de prezentare la muncă. Dacă unitatea îi solicită salariatului să nu lucreze până nu are rezultatul testului atunci salariatul trebuie considerat ca aflându-se în activitate.

(2) Prin chemarea salariaților din concediu. În acest caz CO este întrerupt, salariatul fiind considerat ca aflându-se în activitate.

Pentru buna desfășurare a activității unitatea poate conveni împreună cu sindicatele afiliate la federațiile reprezentative la nivel de sector sanitar și alte forme de desfășurare a testării, acestea trebuind să fie incluse în contractele colective de muncă de la nivelul unității”, arată sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară, într-o postare pe pagina de Facebook a Federației.

Testul de referință pentru diagnosticul specific de COVID-19, cunoscut sub denumirea de ARN viral SARS-CoV-2 utilizează metoda Real Time PCR (RT-PCR) evidențiind virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral. Probele recoltate sunt exsudat nazofaringian și faringian, iar un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2, fiind sugestiv pentru diagnosticul COVID-19.

Timpul de eliberare al rezultatelor este de 5 zile lucrătoare de la  momentul recoltării.

author avatar
Eli Dan Davidescu
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger