Românii care au avut reacții adverse după vaccinarea anti-Covid și care au zăcut trei zile cu frisoane și febră nu au primit concediu medical. Medicii de familie ne spun că legislația nu prevede posibilitatea eliberării unui astfel de act și că oamenii trebuie să contacteze DSP-ul.
Tot mai mulți români sunt nevoiți să sune la serviciu și să-și ia concediu de odihnă din cauza efectelor secundare ale vaccinurilor, care îi țintuiesc la pat câte trei zile și chiar și o săptămână. Medicii de familie le spun că nu au cum să le dea concedii medicale pentru așa ceva și îi sfătuiesc pe oameni să sune la DSP-uri. Când au sunat, DSP-ul le-a trimis ambulanța și singura opțiune care li s-a oferit a fost internarea în spital, pe care evident că au refuzat-o. Oamenii cer acoperirea acestui vid legislativ prin permiterea acordării de concedii medicale, susținând că nu este corect să-și consume concediile de odihnă din cauza reacțiilor adverse la vaccinarea anti-Covid. ”Reacția post-vaccinală nu intră la concediu medical, însă aceasta trebuie raportată la DSP și DSP-ul decide ce face cu acea persoană, care trebuie supravegheată și investigată. Reacția post-vaccinală nu intră în niciun diagnostic și acum depinde de DSP și de Centrul Național de Vaccinare să găsească o soluție pentru aceste probleme, cum au găsit și pentru Covid și pentru celelalte. În acest moment însă, legea nu prevede un concediu pentru o astfel de situație. Logic ar fi însă ca persoana respectivă să fie internată pentru că trebuie văzut despre ce este vorba”, ne-a declarat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie.
Ce înseamnă efecte secundare majore
Medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, consideră că cei care au reacții adverse severe sunt, într-un fel, norocoși. Și asta pentru că aceste persoane ar fi trebuit, dacă nu se vaccinau, să facă o formă gravă de Covid și chiar să-și piardă viața. ”Oamenilor le este frică atunci când știu că li se poate întâmpla ceva. Dar noi trebuie întotdeauna să punem în balanță ce se întâmplă în cazul bolii și ce se întâmplă în cazul vaccinării. Dacă facem boala fără să fim vaccinați, este foarte posibil să facem parte din acel procent de 4-5% despre care se discută de mortalitate. Nu mai vorbim și de efectele secundare, de reacțiile grave, de situația în care ai complicații în cazul în care faci boala. În fiecare zi vedem numărul de cazuri din ATI, numărul de decese. Gândiți-vă că o persoană care are o reactivitate imună deosebită și face o reacție adversă crescută la un vaccin înseamnă că ar fi avut o reacție exagerată mai ales în cazul bolii. Așa încât, dacă punem în balanță faptul că faci febră sau subfebră, te dor mușchii, te doare capul, ai două zile în care nu ești foarte bine după vaccinare, cu ceea se întâmplă în cazul bolii și cu posibilitatea de a fi printre cei numărați zilnic la decese sau la ATI, asta cred că ar trebui să fie chestiunea cu care să combatem temerile”, a declarat dr.Sandra Alexiu.
Vaccinații, vinovați de creșterea cazurilor
Persoanele care s-au vaccinat cu prima doză, dar și cu cea de-a doua doză sunt principalele vinovate pentru creșterea numărului de cazuri Covid din ultima perioadă, arată conf.dr. Emilian Popovici, de la Universitatea de Medicina şi Farmacie V. Babeş Timişoara. ”Atât după prima doză, cât şi după a doua s-a înregistrat un fenomen. După prima doză, mediana de infectare a fost la 7 zile, iar la a doua a fost la 3 zile. Deci se pare că oamenii nu au continuat să respecte măsurile după prima şi a doua doză. Vorbim de acelaşi vaccin ca în Israel, ţară în care cei care s-au vaccinat nu au avut acelaşi comportament care a fost în România”, a afirmat medicul Emilian Popovici.