AcasăCORONAVIRUSCompaniile se tem de Omicron: amână revenirea la birouri

Companiile se tem de Omicron: amână revenirea la birouri

Companiile de toate dimensiunile își regândesc planurile de a trimite lucrătorii înapoi la birou, deoarece varianta Omicron adaugă un alt strat de incertitudine.

Google și cel de-al doilea mare producător de vehicule din SUA, Ford, se numără printre cei care întârzie din nou planurile de întoarcere a angajaților.

Oficialii din Regatul Unit, Danemarca, Norvegia și Suedia le-au cerut în ultimele zile oamenilor să lucreze de acasă dacă pot din cauza preocupărilor legate de noua variantă Covid-19.

Facebook și Lyft au anunțat deja că  vor permite lucrătorilor să-și amâne întoarcerea atunci când birourile se redeschid complet la începutul anului viitor.

Mișcările recente arată cât de dificil este pentru companii să stabilească planuri ferme pentru angajații lor, deoarece îngrijorările legate de creșterea cazurilor de coronavirus sau a noilor variante continuă să modifice termenele limită.

În această toamnă, varianta Delta a forțat multe companii mari să amâne întoarcerea la birouri a angajaților. Un sondaj a consultanței Willis Towers Watson în rândul a 546 de angajatori cu 5,2 milioane de lucrători a arătat că munca de la distanță rămâne valabilă pentru aproape 40% dintre salariați, dar acest procent ar urma să scadă la 27%  până în primul trimestru al anului viitor.

Cu toate acestea, sondajul a fost realizat înainte de apariția variantei Omicron. Planurile întârziate reprezintă încă o lovitură pentru afacerile care se bazează pe angajații de birou. “Unii nu sunt tocmai pregătiți să revină”, a declarat Janelle Gale, vicepreședinte la divizia de resurse umane  Facebook.

Întârzierile apar chiar dacă oficialii din domeniul sănătății spun că indicii timpurii sugerează că Omicron ar putea fi mai puțin periculoasă decât Delta, care continuă să alimenteze internările la spital.

Totuși, fluxul de noi variante are un efect psihologic asupra proprietarilor de afaceri.

„Omicron m-a făcut să realizez că viața profesională nu va reveni niciodată la felul în care era înainte de Covid”, a explicat pentru AP Gisela Girard, președintele agenției de publicitate Creative Civilization, ai cărei 12 angajați lucrează de la distanță din martie 2020.

Pe de altă parte, Lawrence Gostin, expert în sănătate publică la Universitatea Georgetown, nu crede că există suficiente informații științifice despre Omicron pentru a justifica companiile să-și întârzie planurile de revenire la birou.

“Va exista un flux constant de noi variante, precum și creșteri și scăderi de cazuri. Nu ar trebui să perturbăm activitatea normală de afaceri la fiecare alarmă. Măștile, vaccinările și ventilația sunt foarte eficiente în prevenirea răspândirii virusului la locul de muncă”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger