AcasăCORONAVIRUSComisia Europeană a stabilit: efectele adverse grave ale vaccinurilor sunt doar coincidențe

Comisia Europeană a stabilit: efectele adverse grave ale vaccinurilor sunt doar coincidențe

Comisia Europeană: efectele secundare nu sunt de la vaccin, ci de la alimente sau alte medicamente

Pe site-ul oficial al Comisiei Europene, culmea, la secțiunea ”combaterea dezinformării”, se precizează foarte clar că efectele secundare ale vaccinurilor anti-Covid, dacă există, tind să fie foarte ușoare și temporare. Mai mult, Comisia Europeană susține că afecțiunile medicale post-vaccin sunt doar coincidențe, evitând să amintească despre efectele secundare trecute deja în prospectele acestor produse.

Citind rândurile de la rubrica ”Combaterea dezinformării” de pe site-ul Comisiei Europene, am înțeles, în sfârșit, de unde își copiază Valeriu Gheorghiță și șefii din Sănătate discursurile. În afară de vreo 6 miocardite la tineri, declarate și alea târziu, prin noiembrie, România nu a avut, oficial, nicio reacție adversă gravă la vaccinurile anti-Covid, în pofida multitudinii de cazuri apărute într-o mică parte din mass-media. Dezinformarea pornește de la vârf, așa cum peștele de la cap se împute, pentru că însăși marea Comisie Europeană dă tonul dezinformărilor, decredibilizând și mai tare campania de vaccinare.

”Efectele secundare nu sunt un fenomen legat exclusiv de vaccinuri. Se știe că alimentele și alte medicamente pot provoca, de asemenea, efecte secundare, mai mult sau mai puțin grave, dar de cele mai multe ori nu. În cazurile rare în care apar efecte secundare, acestea sunt aproape întotdeauna minore și nu durează foarte mult. Acest lucru este valabil și pentru vaccinurile împotriva Covid-19. Cele mai frecvente efecte secundare ale oricărei vaccinări includ o durere sau umflătură ușoară și temporară la locul injectării, oboseală, frisoane, greață, vărsături și febră. La mai puțin de 1 persoană din 10 pot apărea erupții cutanate, urticarie sau roșeață la locul de injectare. Mai rar, la 1 din 100 de persoane, pot apărea mâncărimi la locul injectării. Pentru vaccinurile dezvoltate de BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Janssen este pusă la dispoziția publicului o listă completă a unor posibile efecte secundare. De asemenea, vă puteți adresa medicului dumneavoastră pentru mai multe informații”, ne spune Comisia Europeană.

Coincidențe nefericite

Deși fiecare caz suspect de efect secundar grav în urma administrării unui vaccin împotriva Covid-19 trebuie luat în serios, evitați, totuși, să trageți concluzii pripite, ne sfătuiește Comisia Europeană. ”Chiar dacă este vorba de un simptom care apare la scurt timp după vaccinare, acest lucru nu înseamnă în mod automat că a fost cauzat de vaccin, ci poate fi doar o coincidență nefericită. Pentru a ști cu siguranță dacă vaccinarea a provocat un efect secundar, trebuie să așteptăm până când profesioniștii din domeniul sănătății vor examina cu atenție toate persoanele vaccinate și vor separa cazurile reale de reacții adverse de cazurile fără legătură cu vaccinarea. Dacă vi se pare că aveți reacții adverse după ce ați primit un vaccin împotriva Covid-19, vă rugăm să comunicați acest lucru medicului dumneavoastră”, transmite Comisia Europeană. În România, unii au comunicat efectele secundare medicilor, dar nimeni nu i-a luat în seamă. Morțile subite, atacurile cerebrale, paraliziile, necrozele galopante și multe altele constatate la persoane în general tinere și sănătoase care s-au vaccinat au fost, evident, doar coincidențe.

Companiile farmaceutice, răspunzătoare?

Tot Comisia Europeană ne asigură de faptul că toate companiile farmaceutice sunt răspunzătoare pentru efectele secundare ale vaccinurilor achiziționate în cadrul strategiei UE privind vaccinurile. Cum se materializează acest lucru? ”Companiile farmaceutice sunt răspunzătoare pentru siguranța produselor lor și au obligații specifice, cum ar fi cea de a pune în aplicare un plan exhaustiv de monitorizare a riscurilor, de a raporta orice efecte negative ale produsului și de a lua măsurile de monitorizare necesare”, zice Comisia Europeană. În același timp, Comisia recunoaște că UE a modificat câteva din normele privind vaccinurile pentru a pune la dispoziție un vaccin sigur și eficace într-un termen mai scurt.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.