După AstraZeneca au apărut probleme și cu Johnson & Johnson. Aceste două vaccinuri Covid-19, bazate pe aceeași tehnologie, sunt suspectate de a provoca un tip foarte rar de cheaguri de sânge.
Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu aceste seruri. Vaccinul Johnson & Johnson este autorizat în Uniunea Europeană (sub numele Janssen), dar nu este încă administrat. AstraZeneca este utilizat în UE, dar nu este încă licențiat în SUA.
Comisia Europeană a anunțat miercuri că nu va reînnoi contractele pentru vaccinuri cu AstraZeneca și Johnson & Johnson după expirarea lor. „Comisia Europeană, în acord cu liderii multor țări (din UE), a decis ca aceste contracte cu companiile care produc vaccinuri (pe bază de vector viral) și care sunt valabile pentru anul în curs să nu fie reînnoite la expirarea lor”, transmite cotidianul italian La Stampa.
Cum funcționează vaccinurile?
Bruxellesul preferă mai degrabă să se concentreze pe vaccinurile anti-COVID-19 care se bazează pe tehnologia ARN mesager (mRNA), cum este cazul Pfizer și Moderna. Vaccinurile realizate de AstraZeneca și Johnson & Johnson funcționează pe bază de adenovirus.
Pe 7 aprilie, Agenția Europeană pentru Medicamente a recunoscut pentru prima dată că probleme foarte rare de sânge ar putea fi cauzate de vaccinul AstraZeneca. Situație similară pentru Johnson & Johnson, la care s-a observat și „tromboza sinusurilor venoase cerebrale”, au subliniat marți autoritățile sanitare americane, FDA și CDC.