AcasăCORONAVIRUSComisarul european Adina Vălean, despre cum va funcționa certificatul verde digital. Când...

Comisarul european Adina Vălean, despre cum va funcționa certificatul verde digital. Când va fi introdus

pasaportComisarul european Adina Vălean, despre cum va funcționa certificatul verde digital. Când va fi introdus / foto: ABC7 News

Comisarul european Adina Vălean a explicat când ar putea fi introdus certificatul verde digital pentru persoanele care intenționează să călătorească în interiorul UE.

Certificatul verde propus de Comisia Europeană ar putea intra în vigoare la 1 iunie. Comisarul european Adina Vălean a precizat că acesta nu este un pașaport. Va fi un certificat care va unifica toate formatele de documente pe care le emit în prezent statele europene. Fie că este vorba despre o adeverință de vaccinare, rezultatul unui test PCR sau un document care atestă că persoana respectivă are anticorpii COVID.

„Nu este un pașaport. Este un document unic european, o dovadă pentru o situație în care un cetățen al unui stat membru se poate afla – dacă are un vaccin făcut, dacă are un test PCR negativ, dacă a trecut prin boală și are imunitate naturală. Comisia Europeană propune standardizarea acestor documente pentru a nu mai exista situații în care anumite informații nu se regăsesc pe documentele cerute de anumite state”, a declarat Adina Vălean la Digi 24.

Certificat digital, în format unic

Potrivit comisarului european, intenția autorităților de la Bruxelles este de a permite ca aceste documente să fie verificate mai ușor la graniță. Aceasta în condiții de siguranță, pentru a evita eventualele încercări de fraudare.

„Intenția e să unificăm formatele, să fie ușor verificate de către statele membre, deci când cineva prezintă certificatul, cel care îl primește să vadă, să verifice autenticitatea lui, pentru a lupta și cu fenomenele de fraudă care au apărut în prezent”, a mai spus Adina Vălean.

Potrivit spuselor sale, certificatul verde ar putea intra în vigoare începând cu 1 iunie, astfel încât să fie folosit în vacanța de vară. Adina Vălean a mai precizat că inițiativa Comisiei Europene vine în întâmpinarea statelor turistice. Astfel acestea propun introducerea unor cerințe legate de existența unui test PCR negative, a dovezii de vaccinare. De asemenea, este solicitată o dovadă că persoana respectivă a trecut prin boală și a căpătat anticorpi împotriva coronavirusului.

author avatar
Andreea Vlad