AcasăCORONAVIRUSColegiul Medicilor: ”Nu putem urma decât linia pe care ne-o dă autoritatea...

Colegiul Medicilor: ”Nu putem urma decât linia pe care ne-o dă autoritatea statului”

Dr. Gheorghe Borcean, vicepreședinte Colegiul Medicilor: ”Nu suntem subordonați statului, dar am primit sarcini”

Colegiul Medicilor din România a decis să-i cerceteze în regim de urgență pe doctorii care susțin public mesaje anti-vacciniste, pentru a le ridica dreptul de liberă practică. Conducerea instituției recunoaște că s-au făcut presiuni din partea autorităților și susține că nu poate urma decât linia trasată de administratorii sistemului de sănătate. 

Declarația președintelui Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, care amenința cu ridicarea dreptului de liberă practică în cazul doctorilor care se opun, public, vaccinării anti-Covid, a stârnit indignare în rândul acestei categorii profesionale, însă puțini au fost cei care au avut curajul să-l condamne public. Pe de altă parte, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, ne spune că organizația profesională a primit sarcini de la administratorii sistemului sanitar.

”Rolul Colegiului Medicilor nu se rezumă la a apăra medicii. Rolul Colegiului este acela de a da o garanție societății că medicina se practică în mod reglementat, nu se face așa, de capul său, iar în reglementarea medicinei intră și vaccinismul. Rolul colegiului nu este să apere toți medicii și în orice situație. Colegiul Medicilor este o instituție care a primit sarcini delegate de la administratorii sistemului. Noi nu ne-am adunat medicii că am vrut noi, ci legiuitorul a zis să ne adunăm, ne-a dat o lege, să ne facem statut, cod deontologic și ne-a dat atribuții.  Câtă vreme ești delegat ca autoritate de către autoritatea statului nu poți să spui altceva decât linia pe care ți-o dă acela care ți-a delegat sarcinile. Nu suntem subordonați statului, suntem autonomi, dar am primit sarcini, care sunt scrise în lege”, ne-a declarat dr. Gheorghe Borcean, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România (CMR). Acesta mai spune că există o presiune din partea autorităților și a mass-media pentru a-i sancționa pe cei care merg împotriva curentului științific dovedit.

Codul deontologic, în folosul cui?

Vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, susține că, potrivit Codului deontologic, medicii pot fi sancționați cu ridicarea dreptului de liberă practică, iar acest lucru se va face prin proceduri accelerate. ”Potrivit Codului deontologic al CMR, medicul nu trebuie să facă declarații publice negând efectele dovedite științific al unei terapii și nu trebuie să facă reclamă altor terapii decât cele care sunt dovedite științific și va face lucrurile acestea doar în societatea academică. Deci dacă societatea academică din specialitatea medicului respectiv zice că are dreptate, abia atunci poate să iasă și să o facă publică. Sigur, o să fie niște proceduri mai accelerate în aceste dosare, dar ele vor trebui cercetate. Legea spune într-un fel anume cum să-i sancționezi pe medici și cum se ajunge la sancțiunea aceea de ridicare a dreptului de liberă practică. Fiecare faptă se judecă în funcție de împrejurări, circumstanțe, motivație, de aspectul subiectiv sau obiectiv al greșelii. Că s-a întâmplat să se găsească o pensă post-operator, sunt circumstanțe care au dus la acel lucru”, ne-a precizat vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean.

Medicii se pot apăra în instanță

Decizia Colegiului Medicilor din România de a ridica dreptul de liberă practică a celor care promovează mesaje anti-vacciniste poate fi, însă, atacată în instanță, ne spune conducerea CMR. ”Acum nu știu dacă neapărat se va și întâmpla așa cum a prezis domnul profesor Coriu, pentru că lucrurile intră într-o procedură a lor și trebuie să se întâmple, într-un fel sau altul. Oamenii aceia au posibilitatea să se apere în fața acuzațiilor care li se aduc la comisiile de disciplină. Colegii noștri care se află în situația de a comite această neconformitate au cale deschisă în instanță, pentru că decizia poate fi definitivă în Colegiul Medicilor, dar nu și în instanță”, a mai afirmat dr. Gheorghe Borcan, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.341 afisari

23 COMENTARII

  1. Ce vorbesti bai omule , adica iti faci meseria invatata in ani plus un juramant fata de pacienti dupa gandirea politrucilor ca noi politicieni nu avem?? Ne poti spune daca au meficamente doctorii sa i trateze in afara de intubare??? Toti spuneti ca e o infectie merge tratata cu oxigen si legati de pat???Sunteti o rusine!!!

  2. Mai nou de ce nu invitati politicienii sa opereze? Daca ei dau ordine ce medicamente sa da-ti la bolnavi si ce tratamente aveti voie, de ce mama naibi mai stați in funcții, doctorilor? Si unu de pe strada poate asculta ordine si sa dea un tratament impus de politic. Deveniți mai criminali decat cei ce va ordona, aveti mâinile pline de sânge

  3. Băi, boul bălții, autoritatea ți-o dau oamenii. Ce-i aia statul? Clădirea guvernului? Dobitocu’ dracului!

  4. @ Bă, vaccinarea e utilă, poate fi utilă, poate fi necesară la un moment dat, ? Nu puteți face din vaccinare o formă de administrare a sănătății publice, cu vaccinuri pentru orice, ? Vaccinurile intervin în funcționarea sistemului imunitar care are propriile reguli de funcționare, ?

  5. & Ăsta zice că să le încalce medicilor dreptul la muncă pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare și nu ca formă de sancționare a rezultatelor activităților practice pentru care au fost calificați și autorizați, ?

    • S-a dovedit stiintific ca politicienii sunt niste executori ai unor ordine din afara criminale, iar medicii nici nu stiu ce’i cu ei, sunt si ei partasi lasi la crima.
      Foarte putini doctori au ridicat problema gasirii unor medicamente sau sheme de medicatie eficiente pentru tratareaCovidului.
      Stiintific majoritatea doctorilor s-au dovedit a fi incompetenti si incapabili.

  6. Sunteti o rusine ! Impuscati-va nesimtitilor! Criminalilor! Mizerie de mame care v-au adus pe lume, ticalosilor!

  7. & Un comentariu mai scurt ce conține un singur cuvânt din comentariul ce nu a fost publicat, deci care nu a împiedicat publicarea coentariului, ?

  8. & Deci , și alte cuvinte care au fost publicate din comentariul care nu a fost publicat, ?

  9. & ”Nu putem urma decât linia pe care ne-o dă autoritatea statului”
    O exprimare a vicepre;edintelui Colegiului Medicilorcare îi și „depreciază” calificarea de medic, ?

  10. Bai Borcean, bai criminal nazist, mananci kakat de calitate inalta sau medie ? 🙂 Ha ha ha 🙂 Esti un simplu tepadus pe tarlaua inexistentului stat esuat roman, asa ca lasa vrajeala, bai trompeta nazista, ca oricum ti-o vei lua in gura, si apoi in mana !! Voi toti sunteti niste macelari, voi omorati oamenii creduli si naivi, aia destepti sunt cei care mor in liniste acasa, in propriul lor pat, caci viata tot timpul asa se termina, ramai pur si simplu fara aer, nu fara oxigen pur ce bagati voi in cobaii vostrii din spitalele Soylent Green ale voastre !! Cu totii o sa platiti pentru acest genocid, nu are importanta ce tot delirati voi zilnic, nimeni cu capul intreg pe umeri nu va mai baga in seama, fiecare familie deja e total pe cont propriu, care se uita in gura astora de la tembelizor, aia sunt viitoare victime sigure ale regimului nazist din Bukalistan !! Jos Diktatura Nazisto-Progresista !! Traiasca Romania Libera 🙂

  11. CE CAUTI DUMNEATA IN COLEGIUL MEDICILOR ??,IA CAUTA-TE VEZI CEVA COLOANA VERTEBRALA MAI AI ??. AI JURAT PE CONSTITUTIE ?,PE BIBLIE ?SAU AI DEPUS JURAMANTUL LUI
    HIPOCRAT ?.IN MATERIE DE SANATATE ASTA-I PROBLEMA DE SECURITATE NATIONALA ,IAR VERDICTUL IL DAU SPECIALISTII IN MEDICINA !,NU VEZI CE-A IESIT CAND POLITICUL FARA CAP ,IRESPONSABIL SI INCOMPETENT A GENERAT UN DEZASTRU IIIIIIIIIII.
    CAND N-AI CAP VAI DE PICIOARE !. CE TE FACI CU CITU E SI PROST E SI FUDUL !,CALCA-N GROPI !-NU E DESTUL ??.

  12. @ Bă, Colegiul e al Medicilor nu al politicienilor ca să dea politicienii sarcini profesionale la Colegiul Medicilor, ?

  13. Dacă Statul dictează linia în medicină, iar medicii stau cu „Să trăiți, am înțeles!”, dacă asta este ceea ce afirmați, atinci este timpul să înțelegeți că sunteți lași. Dacă nu înțelegeți asta, atunci sunteți și inconștienți. Participați activ la o crimă de mari proporții împotriva cetățenilor acestei țări!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger