Unul dintre marile mistere care a apărut în urma pandemiei de Covid-19 – și unul care este încă investigat de specialiști în boli infecțioase – este motivul pentru care unii oameni se infectează cu SARS-CoV-2, iar alții nu, chiar și atunci când sunt expuși în mod egal la virus.
Tot mai multe cercetări sunt dedicate motivelor pentru care unii oameni par să nu aibă niciodată Covid-19, așa numita cohortă “never Covid” care îi intrigă pe oamenii de știință.
Un studiu recent publicat de Imperial College London, sugerează că persoanele cu niveluri mai ridicate de celule T (un tip de celulă din sistemul imunitar) de la coronavirusuri comune de răceală au fost mai puțin probabil să se infecteze cu SARS-CoV-2.
“Am descoperit că nivelurile ridicate de celule T preexistente, create de organism atunci când sunt infectate cu alte coronavirusuri umane, cum ar fi răceala, pot proteja împotriva infecției cu Covid-19”, a declarat pentru CNBC coordonatoarea studiului de la Imperial’s National Heart, Rhia Kundu.
Pentru Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea Warwick, indivizii “never Covid” au dobândit în mod natural imunitate de la infecțiile anterioare cu coronavirusuri comune – aproximativ 20% dintre infecțiile de răceală obișnuită se datorează coronavirusurilor obișnuite – “dar de ce unele persoane mențin niveluri de imunitate reactivă încrucișată rămâne necunoscut”.
Pe lângă un grad de imunitate oferit de expunerea anterioară la coronavirusuri – o familie mare de viruși care provoacă boli, de la răceală obișnuită până la boli sau infecții mai severe – este, de asemenea, probabil că starea de vaccinare împotriva Covid-19 va fi un factor care să determine dacă unii oameni sunt mai sensibili la virus decât alții.
“Faptul că unii oameni se îmbolnăvesc de Covid, iar alții nu se presupune că are legătură cu imunitatea de la vaccinare, infecția anterioară sau ambele”, spune Andrew Freedman, expert în boli infecțioase la Cardiff University Medical School.
“Cu siguranță, imunitatea reactivă încrucișată de la infecțiile anterioare cu coronavirus obișnuit va fi o contribuție majoră, mai ales că acești indivizi pot avea beneficii imune suplimentare dacă au fost și vaccinați”, a subliniat profesorul Young.
Factorul genetic
O altă întrebare care a apărut în timpul pandemiei este de ce doi pacienți cu Covid pot răspunde atât de diferit la infecție; unul ar putea avea simptome grave, de exemplu, iar celălalt ar putea fi asimptomatic. “Este o întrebare cu adevărat importantă”, consideră Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London.
Cercetările echipei sale – care urmează să fie publicate în curând- în imunogenetică și infecția cu Covid-19, au descoperit că variațiile între sistemele imunitare ale oamenilor „fac o diferență, cel puțin dacă aveți sau nu o boală simptomatică.”
Studiul se concentrează pe diferite gene HLA (antigen leucocitar uman) și analizează modul în care acestea pot afecta răspunsul cuiva la Covid, cu unele tipuri de HLA mai mult sau mai puțin probabil să experimenteze o infecție simptomatică sau asimptomatică.
„Genele cheie care controlează răspunsul imunitar se numesc gene HLA. Acestea contează pentru a determina răspunsul organismului la întâlnirea cu SARS-CoV-2. De exemplu, persoanele cu gena HLA-DRB1302 au un risc semnificativ mai mare de a avea o infecție simptomatică” , a adăugat Altmann.