Cauta

Cobai „în numele științei”: Universitatea Oxford caută voluntari care să se infecteze cu Covid-19

Primul studiu clinic autorizat din lume în cadrul căruia participanţii sunt expuşi în mod deliberat la noul coronavirus caută voluntari în scopul “dezvoltării unor vaccinuri mai eficiente”.

Mai eficiente decât cine? La urma urmei, varianta Omicron s-a dovedit mai blândă decât precedentele și nimeni nu garantează că un alt vaccin  ar putea să funcționeze împotriva unei noi mutații virale.

Se mai  numește „studiu controlat privind infectarea umană”: realizat de Universitatea Oxford, a fost lansat în aprilie anul trecut, la trei luni după ce Mare Britanie a devenit prima ţară care a autorizat realizarea unor studii pe oameni referitoare la Covid-19.

Potrivit Reuters, prima fază a cercetării, care se află încă în desfăşurare, se concentrează asupra stabilirii încărcăturii virale necesare pentru declanşarea unei infecţii, în timp ce a doua fază va avea drept obiectiv stabilirea răspunsului imunitar necesar pentru a evita infectarea.

Cercetătorii sunt aproape de a stabili încărcătura virală minimă care ar asigura că jumătate dintre persoanele expuse dezvoltă forme asimptomatice sau uşoare.

Apoi, ei plănuiesc să expună voluntarii – toți infectați sau vaccinați anterior – la acea doză de variantă originală a virusului pentru a determina ce niveluri de anticorpi sau celule T imune sunt necesare pentru a preveni o infecție.

”Acesta va fi răspunsul imunitar pe care va trebui apoi să îl inducem printr-un nou vaccin”, a declarat Helen McShane, profesoară la Universitatea Oxford şi cercetătoare principală în cadrul studiului.

Descoperirile vor ajuta ca dezvoltarea viitoare a vaccinurilor să devină mai rapidă şi mai eficientă, se mai precizează în comunicat.

Participanţii trebuie să aibă o stare bună de sănătate şi să aibă vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Ei vor rămâne în carantină timp de cel puţin 17 zile, iar cei care vor dezvolta simptome vor primi tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali Ronapreve, produs de Regeneron. Studii de aceste gen au fost dezvoltate și în SUA.

 Totuși, nu s-au dat explicații privind riscul de îmbolnăvire gravă a voluntarilor care contractează boala. Niciun cuvânt despre etica medicală în raport cu  infectările voluntare. OMS a avertizat că astfel de studii ar trebui limitate la persoane care au o rată de mortalitate de 0,03% în cazul infectării cu Covid-19.

De asemenea, Agenția Europeană a Medicamentul a subliniat că cercetările trebuie să le ofere atât volutarilor, cât și medicilor o protecție maximă față de orice efect al infectării, inclusiv pe termen lung.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version