AcasăCORONAVIRUSCNSU a actualizat lista țărilor cu risc. Pentru cine este obligatorie carantina

CNSU a actualizat lista țărilor cu risc. Pentru cine este obligatorie carantina

covid-19CNSU a actualizat lista țărilor cu risc. Pentru cine este obligatorie carantina

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la intrarea în România, a fost actualizată, potrivit unei noi hotărâri adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

CNSU își motivează măsură prin persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și prin apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate atât prin circulația virusului pe teritoriul național, cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate, „aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar”, se arată în textul Hotărârii nr 17 din 14.03.2021.

Pe listă figurează 51 de state sau teritorii. Statele Unite și Canada rămân în afara listei.Printre ele, sunt multe dintre statele europene, inclusiv Spania, Italia, Franța, Ungaria, dar și Marea Britanie, unde sunt comunități importante de români. De asemenea, Republica Moldova rămâne în zona galbenă. Israelul, Maldive și Bulgaria, state vizate în general de turiștii români, sunt și ele pe listă.

Astfel, cei care vin din aceste țări trebuie să stea în carantină 14 zile. Cei care prezintă un test PCR cu rezultat negativ stau în carantină 10 zile. Măsura nu li se aplică celor care, la intrarea în România, fac dovada că sunt vaccinați cu ambele doze sau că au avut, în ultimele 90 de zile, COVID-19 și s-au vindecat. De asemenea, persoanele aflate în tranzit nu vor sta în carantină.

Vezi LISTA țărilor cu risc epidemiologic ridicat!

author avatar
Andreea Vlad