AcasăCORONAVIRUSCircuitele, blocate. Ambulanțele refuză să ducă bolnavii Covid la spital

Circuitele, blocate. Ambulanțele refuză să ducă bolnavii Covid la spital

Bolnavii Covid, lăsați acasă fără tratamente până când ajung în stare gravă

Pe de o parte autoritățile și medicii ceartă pacienții Covid că stau prea mult acasă și ajung în stadii grave la spital, iar pe de altă parte ambulanțele refuză să-i ducă pe bolnavi în spitale. Astfel, fereastra de 7 zile, în care oamenii pot benefica de favipiravir sau anticorpi monoclonali pentru a evita evoluția nefavorabilă, este efectiv blocată chiar de către sistemul de sănătate.

Tot mai mulți medici semnalează faptul că pacienții testați pozitiv, care au simptome, nu pot ajunge în spital pentru evaluare din cauza faptului că cei de pe ambulanțe refuză să îi transporte sau îi conving pe bolnavi să refuze transportul. Fără ambulanțe, bolnavii Covid sunt blocați în case, încercarea de a pleca pe cont propriu fiind sancționată cu dosar penal pentru zădărnicirea și combaterea bolilor contagioase. La rândul lor, angajații ambulanței se confruntă cu deficit de personal și evită să piardă ore întregi în curtea spitalelor, până când pacienții sunt preluați de către medici.

”Dacă este un pacient cu formă medie de manifestare trebuie să cheme ambulanța și să se ducă la spital pentru evaluare, inclusiv pentru administrarea de anticorpi monoclonali. Noi nu putem da trimitere pentru spitale, pentru că ar însemna să vină în cabinet. Este foarte important ca acești pacienți să ajungă la timp la spital, nu în ziua a zecea. Din păcate am avut și eu situații în care ambulanțele nu îi duceau la spital. Omenește, îi înțeleg și pe cei de la ambulanță, pentru că sunt supraaglomerați și, odată ajunși la spital, stau la coadă până când sunt preluați pacienții la evaluare. Dar acești pacienți trebuie evaluați, nu neapărat internați, că se poate da tratamentul și acasă. Dar trebuie să facă o tomografie pulmonară, trebuie să facă niște analize de sânge și, în funcție de rezultate, să i se dea tratamentul potrivit. Sigur, mă refer și la anticorpi monoclonali, dar nici dextametazonă sau anticoagulant nu trebuie dați fără evaluare”, ne-a declarat dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București.

Medicii nu au ce să le facă

Medicii de familie ne spun că nu au ce face în cazul bolnavilor Covid decât să le spună să cheme Ambulanța. Aceștia le spun pacienților în a patra zi de boală că trebuie neapărat să ajungă la spital pentru evaluare. ”Nu mă interesează, să dea telefon la Ambulanță și să-i spună că medicul lui de familie i-a zis că este esențial să ajungă astăzi sau mâine la spital, ca să primească medicația potrivită. Dai telefon o dată, de două ori, de cinci ori și nu te lași. Asta e! Iar dacă cel de la Ambulanță refuză să te ducă la spital, îl pui să semneze și să spună de ce. Unii dintre cei de la Ambulanță îi conving pe pacienți să nu se ducă la spital, am primit semnale în acest sens”, ne-a precizat vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București, dr. Rodica Tănăsescu.

Vin infectați la cabinete

Foarte mulți bolnavi Covid, în disperare de cauză, merg la cabinetele medicilor de familie, în speranța că vor fi tratați, riscând infectarea celorlalți pacienți, dar și a personalului medical. ”Eu nu vreau să văd în cabinetul meu pacienți pozitivi Covid și, din păcate, în fiecare zi văd câte unul și îmi vine să-i strâng de gât, pentru că nu vin la cabinet teleportați, vin cu metroul sau cu tramvaiul. Ei bănuiesc că au Covid, unii știu că au și totuși vin și stau lângă ceilalți pacienți și apoi intră în cabinetul meu, ceea ce arată o iresponsabilitate majoră. După ce pleacă trebuie să pun lampa o jumătate de oră, să dezinfectez totul, timp în care ceilalți pacienți așteaptă”, a afirmat dr. Rodica Tănăsescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.246 afisari

8 COMENTARII

  1. Refuza sa i transporte la spital?
    Sa sune la politie sa faca plangere pentru abuz in servciu..
    D ‘aia sunt platiti sa stea langa bolnavi.Si ziua si noaptea si la coada !
    Asteapta sa se agraveze?
    Sa decedeze in spital?

    • Deci bolnavul este vinovat. Bolnavul este un nesimtit asa cum afirma medicul Tanasescu. Lipsa de rusine nu mai cunoaste limite. De ce nu aduc Arbidol si Favipiravir in farmacii? De ce trebuie sa ajungi la spital? Doctorii de familie NU FAC NIMIC. SUNT PLATITI DEGEABA DE NOI.Peste tot in tarile din jur se comercializeaza in farmacii. Tratatamentul cu anticorpi moniclonalu e valabil doar in primele zile nu dupa o saptamana. Se moare cu zile si niste semidocti criminali balacaresc oamenii bolnavi. Cum ramane cu eficienta vaccinului?

  2. Bai, pana si Plandemia lor de kakat s-a facut de tot rhatul, totul deja e numai un circ imens !! Multumim, bai elitelor globaliste, multumim bai Bezos, bai Branson, bai Musk, stati bai sa inceapa odata razboiul cel mare din Apocalipsa, ssa cvvedeti voi ce o sa va fumegam afara fundurile vostre ipocrite din acele bunkare subteranw !! Iar la urma, o sava facem tarfele noastre, bai dementilor elitisti, deja totul e care pe care, voi a-ti observat cu atentie chiar ce se petrece in lume ? Bai, e haosul de dinaintea razboiului, bai !! Bai, astia care dupa razboi o sa supra-vietuiti, o sa ne multumiti noua, sa vedeti voi ce democratie reprezentativa o sa introducem noi !! Ha ha ha : ) Dar daca esti cumva vre-un hipster tefelist, vre-un vaxxinist dement, e mai bine sa dai coltul acum, sau sa stai foarte departe de noi, ca altfel o vei lua sus in barba, la propriu !! Ha ha ha 🙂 Imbratisati haosul, bai, ca altfel va v-a lua drakul !!

  3. Da ce frate , nu mai sunt taxiuri? Da stai ca daca vii cu taxiu, cum am fost eu la Piatra Neamt, nu te baga in seama la triere ci numai pe cei ce vin cu ambulanta.
    Data viitoare vin cu taxiu si la intrare in spital ma sui intr o ambulanta ce intra , sunt destept, in zilele astea daca esti prost n ai sanse sa arzi la spital.
    Iar la UPu e ca pe front, daca gemi nu te ia ,trebuie sa strigi tare sa te auda dom caprar. Si neaparat sa ai bolentinu la tine ca te intreaba de 2 ori, pe mine asa m au intrebat, o data la triere intrun cort afara si inca o data la UPu la ghiseu, ca apropo acolo au ghiseu si se uita la tine dupa geam ca n-au timp sa te consulte, tre sa bage datele de nasterer, ehe..
    Ce crezi ca sar 4 pe tine ca la America?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger