AcasăCORONAVIRUSCine face doza suplimentară de vaccin anti-Covid-19. Medicul Valeriu Gheorghiță a oferit...

Cine face doza suplimentară de vaccin anti-Covid-19. Medicul Valeriu Gheorghiță a oferit toate detaliile

Valeriu gheorghitaCine face doza suplimentară de vaccin anti-Covid-19. Medicul Valeriu Gheorghiță a oferit toate detaliile

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat, că anumite categorii de persoane vor avea indicație să facă a treia doză de vaccin în prima schemă de vaccinare anti-Covid-19.

De asemenea, o doză de rapel ar putea fi efectuată la cel puțin 6 luni de la schema inițială pentru persoanele vulnerabile, vârstnice și cele cu afecțiuni cronice. Medicul susține că aceste persoane vor putea fi imunizate de la începutul lunii octombrie, dacă autoritățile europene aprobă recomandările.

După ce Agenția Europeană a Medicamentului va da undă verde pentru administrarea celei de-a treia doze, primele persoane care o vor face sunt cele din categoriile vulnerabile, cu probleme de imunitate, adică cele imunodeprimate precum și persoanele care fac terapii imunosupresoare.

Categoriile de pacienți eligibili pentru doza a treia

Aici intră persoanele cu transplant, pacienții oncologici în tratament activ, alte imunodeficiențe, pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA, imunosenescență – adică vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani – , pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun -corticoizii în doză mare și cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.

„Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspun imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă. Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a detaliat Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

„Fiecare medic de familie are în evidență asemenea categorii de pacienți care au fost vaccinați, ei se află în baza de date și vom recomanda cu tărie ca aceste persoane să vină să-și primească doza suplimentară. Cu siguranță va fi categoria cu care vom începe”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a adăugat că vor fi două condiții pentru a face doza a treia de vaccin: să ai cel puțin șase luni de la cea de-a doua doză din cadrul primei scheme de vaccinare și să nu fi trecut prin boală.

author avatar
Andreea Vlad