AcasăCORONAVIRUSCine dă semnături electronice valabile pentru programarea la vaccinul antiCovid. Precizările STS

Cine dă semnături electronice valabile pentru programarea la vaccinul antiCovid. Precizările STS

semnatura electronicaCine dă semnături electronice valabile pentru programarea la vaccinul antiCovid. Precizările STS

Mulți români rămân încă sceptici în ceea ce privește vaccinarea anti-Covid-19. De altfel, doar 3 din 10 români sunt dispuși să se imunizeze împotriva noului coronavirus. Unii se tem de reacțiile adverse, alții de măsurile care implică utilizarea datelor cu caracter personal.

Vaccinarea antiCovid este gratuită, dar nu obligatorie, transmit autoritățile. Cei care doresc să se vaccineze se pot înscrie pe o platforma electronică creată special. Va fi nevoie de semnătura electronică, însă este valabilă doar în etapele I şi II, spun reprezentanţii STS.

„Cetățenii care fac parte din etapa 3 (Populația generală) de vaccinare vor putea să se înscrie în platforma electronică, fără a fi condiționați de deținerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică). Pentru populația generală atât înscrierea în platformă, cât și vaccinarea propriu-zisă sunt gratuite”, precizează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale într-un comunicat.

„Facem precizarea că înscrierea pe platforma informatică prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 și 2, care constituie persoane juridice și sunt programați centralizat de către responsabilii desemnați de la nivelul fiecărei instituții eligibile”, mai scrie în comunicat.

Persoanele fizice nu vor avea nevoie de semnătura digitală

Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au făcut aceste precizări după ce în spaţiul public au apărut informaţii eronate privind obligativitatea deţinerii unui certificat de semnătură electronică de către cetăţeni pentru înscrierea în platforma de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19.

Potrivit strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în prezent, programările şi vaccinarea efectivă sunt disponibile doar pentru prima etapă care include persoanele din domeniile sănătăţii şi social – sistem public şi privat. Însă medicii nu se înscriu individual, ci prin intermediul spitalelor unde lucrează.

Pentru etapa a treia, înscrierile nu sunt disponibile în acest moment. Cetăţenii îşi pot crea un cont în platformă, însă opţiunea de programare efectivă va fi activă ulterior, după parcurgerea primelor două etape de vaccinare, precizează STS.

author avatar
Andreea Vlad