AcasăCORONAVIRUSChina și Rusia vor să vaccineze lumea înainte de Occident

China și Rusia vor să vaccineze lumea înainte de Occident

Companiile chineze au încheiat acorduri în ultima lună pentru fabricarea a peste 260 de milioane de doze Sputnik V, care a fost  aprobat pentru utilizare în peste 60 de țări.

Acordurile simbolizează modul în care obiectivele internaționale ale vaccinurilor dintre China și Rusia sunt din ce în ce mai aliniate, deoarece ajută țările(și) în curs de dezvoltare, neglijate de partenerii lor tradiționali occidentali, acuzați de lipsă de echitate. De exemplu, Canada sau  Marea Britanie au cumpărat suficiente vaccinuri pentru a-și acoperi populația de peste trei ori,  dar marea majoritate a țărilor abia au primit doze pentru jumătate din cetățenii lor, inclusiv pentru națiunile cele mai afectate de Covid-19.

Câștiguri geopolitice

Beijingul și Moscova profită de această situație în care văd o oportunitate de câștiguri geopolitice în pandemie pentru sistemele lor autocratice. „Le este util să sublinieze că Occidentul este egoist în limitarea distribuției vaccinului către multe state. Aceasta este o narațiune convenabilă atât pentru China cât și pentru Rusia”, notează CNN.

Cooperare și dezinformare

Există, de asemenea, o parte mai întunecată a cooperării Moscova –  Beijing. În ultimele luni, eforturile rusești de dezinformare au încercat să submineze încrederea în vaccinurile din SUA și Marea Britanie, cum ar fi cele realizate de Pfizer și AstraZeneca.

China a făcut același lucru , mass-media administrată de stat publicând rapoarte despre decesele cauzate de vaccinurile fabricate în SUA și în Europa. Se urmărește discreditarea ordinii mondiale condusă de SUA și a reputației Uniunii Europene, spune Bobo Lo, expert în relațiile China-Rusia și fost șef adjunct de misiune la ambasada Australiei la Moscova.

La cerere

Rusia a fost prima țară care a anunțat că a produs un vaccin Covid-19 viabil, în august 2020. Acum, sute de milioane de doze Sputnik V, împreună cu Sinovac și Sinopharm din China, își fac drum în jurul lumii, în ciuda faptului că doar Sinopharm a fost acceptat în inițiativa COVAX. Nici Sputnik, nici Sinovac nu au fost aprobate de OMS.

În America Latină, în mod tradițional o zonă de influență americană, țări precum Argentina și Chile cumpără masiv ambele vaccinuri. Sputnik V câștigă teren în Europa de Est, Africa și Asia.

Indonezia, un aliat îndelungat al SUA, a apelat la China pentru a comanda mai multe transporturi de Sinovac.

Al doilea cel mai mare cumpărător al Sinovac este Turcia, un  “partener regional critic” pentru SUA, potrivit Departamentului de Stat.

Drumul de mătase al vaccinurilor

Majoritatea livrărilor de vaccinuri din Rusia și China au fost vândute mai degrabă decât donate, iar o analiză realizată de Think Global Health a arătat că 63 din cele 65 de țări la care Beijingul a donat vaccinuri până acum făceau parte din mega-strategia “Belt and Road Initiative” semnată de președintele chinez Xi Jinping.

China nu produce doar propriile sale vaccinuri, ci ajută și la producția Rusiei.  Până pe 19 aprilie, trei companii private chineze au încheiat acorduri majore cu fondul rusesc de stat RDIF pentru sute de milioane de doze ale companiilor Shenzhen Yuanxing Gene-tech Co, TopRidge Pharma și Hualan Biological Bacterin.

Obstacole

Chiar dacă Rusia și China pot lucra rapid pentru a vaccina lumea, unii experți se îndoiesc că eforturile lor vor avea rezultatul politic dorit pe termen lung. Există obstacole care ar putea modifica geopolitica vaccinurilor lor, precum lansarea globală – încă în fază incipientă. În plus,  Joe Biden vrea să renunțe la legile privind brevetele de vaccin și presează UE să facă același lucru.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger