Cauta

China plătește un preț mare pentru redeschidere

Străzile aglomerate din Beijing par acum o victorie împotriva epidemiei.Cu toate că restricțiile zero-Covid s-au încheiat în decembrie, orașele din China s-au golit din nou, pe măsură ce virusul a cuprins populația.

Mulți oameni au rămas acasă pentru a evita să se infecteze sau, mai probabil, pentru a se recupera după infecție. Un model guvernamental, preluat de The Spectator, a estimat că o cincime din populația chineză (250 de milioane de persoane) a fost infectată în primele douăzeci de zile ale lunii trecute.

Cei însănătoșiți se întorc la locurile de muncă. Aglomerația în 15 orașe din China a crescut cu două treimi față de sfârșitul lui decembrie. Numărul de zboruri interne a crescut cu 50%, în timp ce zeci de cinematografe din Beijing s-au redeschis.

Unii observatori au speculat că țara s-a deschis atât de repede pentru că liderii săi doresc să reducă la minimum perturbările economice, pentru a ajunge cât mai repede la imunitatea de turmă. Dacă acest lucru este adevărat, atunci revenirea rapidă în aceste orașe va fi o veste binevenită.

Dar revenirea la normalitate a avut, desigur, un preț ridicat; un preț pe care China a întârziat să-l plătească timp de trei ani.

Compania Airfinity, cu sediul în Marea Britanie, care se ocupă de date medicale, estimează că în China se înregistrează 14.000 de decese Covid pe zi, în timp ce un model al unei universități din Hong Kong a prezis că numărul total de decese se va ridica la un milion până la sfârșitul lunii ianuarie.

Haosul se manifestă în farmacii, spitale și crematorii, chiar dacă nu se regăsește în cifrele oficiale (Comisia Națională de Sănătate a renunțat să mai facă publice cifrele privind infecțiile și decesele în ziua de Crăciun). În întreaga țară, medicilor li se spune să lucreze chiar dacă sunt infectați, în timp ce a apărut o piață neagră de antivirale, unii vânzători comercializând medicamente la un preț de peste douăzeci de ori mai mare decât cel obișnuit.

Fără îndoială, și alte orașe vor urma traiectoria Beijingului, experții guvernamentali sperând că infecția a atins deja punctul culminant în metropole precum Shanghai și Guangzhou. Dar, pe măsură ce virusul se va muta din oraș, va începe să se răspândească în mediul rural, următoarea linie de front a pandemiei.

Regiunile rurale ale Chinei tind să aibă sisteme de sănătate mai slabe – mai puține paturi de terapie intensivă, legături de transport mai proaste și mai puține rezerve medicale.

Având în vedere apropierea Anului Nou chinezesc, virusul va fi răspândit și mai rapid, deoarece sute de milioane de oameni vor călători în țară pentru a se întoarce acasă de sărbători.

 

Ultimele stiri

  • Fermierii din Vrancea au ajuns la disperare. Bieţii oameni au crezut că rachetele anti-grindină alungă ploaia şi le-au atacat cu pietre! (VIDEO)
  • Medicii de la Spitalul Foișor au făcut anunţul despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Fanii actorului, fără reacţie!
  • Mugur Isărescu încasează o pensie uriaşă de la statul român. La aceşti bani se adaugă salariul incredibil şi indemnizaţia de la Academia Română
  • Se schimbă buletinele, în România! Modificări la CNP, după punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat
  • Joe Biden, ameninţat cu punerea sub acuzare! Liderului de la Casa Albă i se aduc acuze foarte grave
  • Pensionarii vor întoarce banii cu lopata. Categoria care are dreptul la dublă recalculare. Vezi dacă eşti pe lista lor!
  • Coşul de cumpărături al lui Marcel Ciolacu s-a scumpit mult în doar câteva luni. Cu 100 lei nu te mai desurci!
  • Cu Lamborghini-ul către un nou mandat la şefia CJ Prahova? PSD, atac la Iulian Dumitrescu (FOTO)
  • Horoscop – sâmbătă, 11 mai 2024. Trebuie să gestionaţi mai bine situaţiile stresante!
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Exit mobile version